Husk at fortælle Jobcenteret, når du skal holde ferie og får arbejdsløshedsdagpenge
Foto: Shutterstock
11. november 2019

Er du ledig og vil til udlandet? Så giv besked om din ferie, ellers mister du feriedagpenge

Er du på arbejdsløshedsdagpenge, har du som alle andre ret til 5 ugers ferie. Men du kan ikke bare køre i lufthavnen og flyve afsted. Jobcentret skal have besked om din ferie senest 14 dage før afrejse, og du skal også give a-kassen besked inden ferien.

Ferien er slut, og du stiger af flyet i Københavns Lufthavn. Du bydes velkommen hjem af en repræsentant for Lufthavnstilsynet. Hvis du er på dagpenge og har glemt at oplyse Jobcentret og a-kassen om, at du tager på ferie, så bliver din ferie dyr. Du en nemlig ikke berettiget til feriedagpenge de dage, du holder ferie. Og du risikerer oveni at blive udelukket fra arbejdsløshedsdagpenge i en periode.

Lufthavnstilsynet har i første halvår af 2019 gennemført stikprøvekontroller i Kastrup, Billund, Århus og Aalborg lufthavne for at tjekke, om nogle af de rejsende modtager sociale ydelser som dagpenge, kontanthjælp eller integrationsydelse. Du kan også blive tjekket andre steder.

- For at få dagpenge skal du stå til rådighed for job og aktivering, og det kan du ikke gøre, hvis du er væk fra Danmark. Så den går ikke pludselig at pakke kufferten og smutte en tur til varmere himmelstrøg uden at give besked, siger juridisk konsulent i Min A-kasse Jakob Ploug Olsen.

Du skal give besked til jobcentret
Jakob Ploug Olsen understreger, at folk på dagpenge naturligvis har ret til ferie lige som alle andre.

- Du skal give jobcentret besked senest 14 dage før din ferie. A-kassen skal også have besked, men her er kravet bare, at du giver besked, inden du rejser. Det skyldes, at du skal kunne tage job med kort varsel, og der kan også være aktiviteter, som jobcentret planlægger.

Hvad med en kort tur
Når du er på dagpenge, skal du stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Det betyder, at du skal kunne tjekke dagens post og være til at komme i kontakt med, så du med kort varsel kan tage et job eller deltage i de aktiviteter, som jobcentret tilbyder dig.

- På hverdage skal du stå til rådighed, men det skal du ikke i weekenden eller i ferien. Klokken 16 om fredagen eller den sidste hverdag inden din ferie kan du bestemme over din egen tid til og med søndag eller den sidste dag i ferien. Så en tur i weekenden eller en kort tur, efter at du har tjekket din post, er ok på en hverdag, hvor du kommer hjem samme dag. Er udenlandsopholdet længere end det, skal du give jobcentret og a-kassen besked, siger Jakob Ploug Olsen.

Du skal bruge egne optjente feriepenge
Når du er i job, optjener du ifølge ferieloven 2,08 dag for hver måneds ansættelse uanset arbejdstid. På et år bliver det 25 dages ferie, som din arbejdsgiver skal betale feriepenge for.

Du optjener ret til feriedagpenge af de arbejdsløsheds- og barselsdagpenge, du får udbetalt i et kalenderår.

Mister du dit job og kommer på dagpenge, har du stadig ret til at holde ferie, men du skal bruge dine optjente feriepenge først.

- Reglen er, at du først bruger feriepengene fra tidligere job. Når de er brugt op, søger du om at få feriedagpenge til resten af ferien, hvis du har optjent ret til feriedagpenge, siger Jakob Ploug Olsen.