Kvindernes internationale kampdag
Kvindernes internationale kampdag blev anerkendt af FN i 1975, men idéen opstod allerede i 1910 på et stort kvindemøde, som blev afholdt i Folkets Hus på Jagtvej 69 i København.
Foto: Shutterstock
11. februar 2020

Skal du med til fagforeningernes arrangementer på Kvindernes Internationale Kampdag?

Mød beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, forskere, fagforeningsfolk og politikere til 8. marts i de 4 største byer. Temaet er: Det kønsopdelte arbejdsmarked og uddannelsesvalg.

Søndag den 8. marts er Kvindernes Internationale Kampdag. 30 fagforbund under FH byder mænd og kvinder velkommen til en spændende formiddag i Aalborg, Århus, Odense og København. Årets tema er det kønsopdelte arbejdsmarked og uddannelsesvalg.

Alle arrangementer er fra kl. 10 til 13.30. 

Se programmet for alle 4 byer her.

Derfor fejrer vi 8. marts

Den 27. august 1910 blev det vedtaget på den 2. internationale socialistiske kvindekonference i København, at alle lande hvert år skulle holde en international kvindekampdag.

De følgende år blev kampdagen fejret på forskellige datoer indtil 1921. De kommunistiske kvinder holdt deres anden konference i 1921 i Moskva. Her besluttede deltagerne at indføre Den internationale kvindedag, som en fælles demonstrationsdag. Dagen blev fastsat til d. 8. marts til minde om en arbejderkvindedemonstration i 1917 i Skt. Petersborg.

Herefter har 8. marts været den officielle internationale kampdag. I en periode var det en stille fejring, men i 1970’erne fik ligestillingsdebatten nyt liv. Det resulterede blandt andet i, at nye partier som VS og SF, fagforeninger og kvindeorganisationer som Rødstrømperne, Lesbisk Bevægelse og Thilderne, satte fokus på ligeløn, ligestilling og ligebehandling.

Her kan du kan læse mere om 8. marts før og nu