Må min arbejdsgiver forbyde mig at rejse til udlandet?
Om du risikerer noget i forhold din arbejdsgiver ved at passere grænsebommen til udlandet, vil afhænge af, hvilket land du rejser til.
Foto: Shutterstock
20. maj 2020

Må min arbejdsgiver forbyde mig at rejse til udlandet?

Coronakrisen har medført en helt særlig tilstand blandt andet med lukkede grænser. I takt med, at grænserne åbnes, opstår ønsket om at holde ferie i udlandet hos nogle. Men kan din arbejdsgiver forbyde dig at rejse til udlandet her i sommer? Her får du reglerne fra Serviceforbundets jurist.

Svaret er både ja og nej. For det afhænger af sundhedsmyndighedernes anbefaling.

Svaret er nej, hvis du rejser til et land, som Udenrigsministeriet har sagt god for, når grænserne igen er åbnet. Din arbejdsgiver kan ikke forbyde dig at rejse til udlandet i din ferie, hvis det pågældende land er et rejsemål, som Udenrigsministeriet har sagt god for.

Svaret er ja, hvis du rejser til et land, som står på Udenrigsministeriets liste over de lande, som ministeriet fraråder at rejse til.

- Hvis du rejser til sådan et land, og vi forudsætter, at sundhedsmyndighederne anbefaler en hjemmekarantæne på 14 dage efter hjemkomsten, så kan du jo ikke møde på arbejdet efter din ferie, siger jurist i Serviceforbundet, Marianne Borker.

- I den situation risikerer du at miste din løn i karantæneperioden. Du kan i yderste konsekvens blive sagt op eller bortvist. Men det er jo foreløbig et tænkt scenarie her i maj, hvor vi endnu ikke ved præcis, hvad der sker med åbningen af grænserne.