Seniorpensionen blev en mulighed fra 1. januar 2020, og nu begynder medlemmer af Serviceforbundet at gøre brug af den.
Seniorpensionen blev en mulighed fra 1. januar 2020, og nu begynder medlemmer af Serviceforbundet at gøre brug af den. Modelfoto: Shutterstock.
03. november 2020

Ole fik seniorpension, da det kneb med helbredet

Ole Pørksens ben var slidt, og da han fik problemer med synet, var det svært at blive på arbejdsmarkedet. Ole fik hjælp af Serviceforbundet til at komme på seniorpension.

Ole Pørksen er netop gået på seniorpension. For Ole var det ikke et valg, men en mulighed der bød sig, da det blev nødvendigt.

Kroppen sagde fra
Ole Pørksen er oprindeligt uddannet maskinarbejder, har arbejdet mange år i industrien og 16 år som vagt. 

I december 2019 fik Ole konstateret øjensygdommen AMD, der nedsætter synet. På det tidspunkt havde Ole kun 10 procent syn på det højre øje og 65 på det venstre, men en specialist på Sønderborg Sygehus fik Ole ind i en medicinsk behandling, der gradvist øger synsevnen. Dog ikke nok til, at Ole fx ville kunne arbejde ved en PC-skærm.

I foråret 2020 måtte Ole opgive sit arbejde som vægter:

- Benene kunne ikke mere. En vagt går normalt 12 kilometer på en arbejdsdag, så jeg har regnet ud, at jeg formentlig har gået over 50.000 kilometer på arbejdet. Hvis jeg som yngre havde pakket rygsækken og begyndt at gå, kunne jeg have gået rundt om jorden ved ækvator – og lidt til, griner Ole.

Fik gode råd og hjælp i forløbet
Ole oplevede hurtigt, at det er svært at komme i arbejde igen med et dårligt helbred, når man er 64 år og ledig.
Han kontaktede Michael Nielsen fra Vagt- og Sikkerhedsfunktionærernes Fagforening (VSL) i Århus, der foreslog, at han gik på seniorpension. Michael Nielsen henviste Ole til Torben Krüger, der er socialrådgiver i Serviceforbundet.

Derefter gik det stærkt.

Torben Krüger kontaktede Tønder Kommune, der ringede Ole op og bad ham gå til sin læge og få en lægeerklæring.

- Det var den 9. juni, og jeg blev sygemeldt med det samme og kom på sygedagpenge. Jeg havde slidgigt i fødder, ankler, knæ og hofter, og lægen mente ikke, at jeg kunne arbejde 15 timer om ugen. Og med mine dårlige øjne kunne jeg jo ikke skifte til et arbejde, hvor jeg skulle sidde foran en skærm, fortæller Ole.

Torben Krüger hjalp til hele vejen med udfyldelse af ansøgninger, og i september blev Ole Pørksen bevilget seniorpension fra 1. oktober 2020.  

En advarsel: husk at søge hjælp
Hvis Ole skal give et godt råd til andre, så er det,  at man skal søge hjælp fra starten, for man kan ikke forudse, hvilke problemer, der kan opstå i processen.  

Ole Pørksen er netop gået på seniorpension. For Ole var det ikke et valg, men en mulighed der bød sig, da det blev nødvendigt.
- Der er mange økonomiske forhold, man skal være opmærksom på. For eksempel at man ikke har et lønmodtagerfradrag, når man går fra dagpenge til sygedagpenge. Og at der kan ske fejl i beregningen af ydelsen. Jeg fik således besked fra Udbetaling Danmark om, at jeg kun ville få udbetalt 8.550 kroner på seniorpension, men Udbetaling Danmark fandt ud af, at det var en fejl. 
Nu får jeg udbetalt 13.000 kroner på højeste ydelse. Jeg kan godt få tingene til at hænge sammen, selvom jeg har måttet skære lidt i budgettet.  

- Det er godt, at jeg har fået hjælp. Da jeg blev syg, tænkte jeg først over de økonomiske konsekvenser, da jeg havde fået seniorpension, siger Ole Pørksen. 

Ole Pørksen er i dag meget taknemmelig over for dem, der har hjulpet ham: Torben Krüger fra Serviceforbundet, der sørgede for at sætte gang i processen. Michael Nielsen fra VSL for gode råd. Og lægen og kommunen, der reagerede hurtigt.

Seniorpension

Seniorpensionen trådte i kraft 1. januar 2020. 

Du kan søge om seniorpension, hvis du er nedslidt
  • Du skal have 6 år eller mindre til folkepensionen
  • Du skal have arbejdet 20-25 år
  • Du skal pt have en arbejdsevne på 15 timer eller mindre
  • I den politiske aftale om tidlige pension indgår et forslag om, at kravet om nedsat arbejdsevne bliver 18 timer om ugen fra 2024
  • Det beløb, du får i seniorpensionen, svarer til satserne for førtidspension.

Læs mere