Nu kan du ikke længere bare sige nej, hvis din arbejdsgiver beder dig om at blive testet.
Nu kan du ikke længere bare sige nej, hvis din arbejdsgiver beder dig om at blive testet. Foto: Shutterstock
08. december 2020

Din arbejdsgiver kan forlange en Corona-test fra dig

En ny lov giver din arbejdsgiver mulighed for at kræve, at du bliver testet for Corona, og at du oplyser din arbejdsgiver om resultatet af testen. Men din arbejdsgiver skal have en gyldig grund.

Det er dog ikke i alle tilfælde, at du kan blive afkrævet en test. Arbejdsgiverne kan kun stille krav om testning, hvis det er sagligt begrundet i hensynet til at begrænse spredningen af smitte med Covid-19, herunder af hensyn til at sikre arbejdsmiljøet, eller i væsentlige driftsmæssige hensyn, der foreligger på den pågældende virksomhed.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard understreger, at der er visse betingelser i loven:

- Jeg vil gerne understrege, at arbejdsgiverne ikke får carte blanche til at tvinge ansatte til at tage en Corona-test. Der skal altid være en saglig begrundelse, og det drejer sig udelukkende om test af Covid-19. Jeg anerkender, at det er vidtgående, og derfor har vi sat en udløbsdato på lovforslaget.

Test i arbejdstiden
Testen skal så vidt muligt foretages i din sædvanlige arbejdstid, og hvis det ikke er muligt, vil du blive økonomisk kompenseret for den tid, du bruger på at blive testet.

Testen skal gennemføres på betryggende vis og i overensstemmelse med myndighedernes retningslinjer for test. Det betyder, at din arbejdsgiver for eksempel ikke kan pålægge dig at blive testet af en kollega, som ikke har forudsætningerne for at udføre testen. Du kan også sige nej til at blive testet på arbejdspladsen af en kollega, og i stedet vælge at lade dig teste uden for arbejdspladsen.

Hvis betingelserne for arbejdsgiveren er opfyldt, og du nægter at lade dig teste, så har din arbejdsgiver ifølge loven ret til at foretage ansættelsesretlige sanktioner, som der står i loven.

Loven gælder frem til 1. juli 2021. Loven videreføres til 1. november 2021. 

Læs mere hos FH

Ministeren anbefaler test hver uge
Hvis du er den af dem, der skal møde fysisk på jobbet og dér omgås andre, bør du lade dig teste én gang om ugen, også selv om du ikke har symptomer.

Det anbefalede justitsminister Nick Hækkerup på et pressemøde den 13. januar.

Opfordringen skyldes, at der er plads på testcentrene, og at det bliver nemmere at opspore den mere smitsomme britiske mutation, B117, hvis flere bliver testet.

Læs også, om din arbejdsgiver kan forlange, at du bliver vaccineret mod Corona.