Lili Østvand var næsten færdiguddannet optiker, da hun fik gigt. Nu har hun fået seniorpension. Foto: privat
Lili Østvand var næsten færdiguddannet optiker, da hun fik gigt. Nu har hun fået seniorpension. Foto: Privat
14. marts 2021

Lili: Stor lettelse at få seniorpension

Smerterne har været en fast følgesvend gennem de sidste ti år, og Lili Østvand har set i øjnene, at de aldrig forsvinder. Derfor er det en stor lettelse, at hun endelig har fået seniorpension, så hun ikke føler, hun skal kæmpe sig gennem livet som gigtramt.

For hvert skridt hun tager, jager smerterne gennem hele kroppen. Derfor skal al aktivitet nøje vejes op mod konsekvensen. Der kommer altid en regning.

- Der er mange ting, jeg ikke kan uden at få smerter. For eksempel kan jeg få rigtig ondt i hånden af at børste tænder, og det kan jeg jo ikke lade være med, fortæller Lili Østvand.

Den 62-årige århusianer har hoftedysplasi og slidgigt både i kroppen og i højre hånd. Selvom hun passer på, kan hun ikke undgå smerter og må tage smertestillende medicin hver eneste dag. Nogle gange må hun gøre, hvad der kræves, selvom hun kender prisen. Noget så simpelt som at gå med hunden, når hendes mand ikke er hjemme, kan for eksempel give voldsomme smerter.

- Hvis jeg overanstrenger mig, må jeg ligge på sofaen de næste 3 dage, fortæller Lili.

Reddet af seniorpension
Lili Østvand var næsten færdiguddannet optiker, da hun faldt og slog hoften i 2010. Det var ikke noget, hun tog så tungt, men tiden gik og smerterne gik ikke væk. I 2016 fik hun opereret en ny ledlæbe ind og senere en helt ny hofte. Men smerterne blev bare ved og ved, og det var svært at passe jobbet.

- Som optiker skal man gå og stå en masse, og man rejser sig og sætter sig rigtig mange gange i løbet af en dag. Det kunne min hofte slet ikke holde til, så i 2016 måtte jeg lade mig sygemelde.

1. maj 2020 blev Lili tilkendt seniorpension, og det er hun meget lettet over.

- Jeg skulle jo egentlig først pensioneres, når jeg fylder 67, men jeg kan slet ikke se, hvordan jeg skulle kunne klare det 5 år mere. Det er virkelig godt, at man kan gå 6 år før, når man har brug for det, siger hun.

Må økonomisere med overskuddet
Seniorpension kan på nogle punkter sidestilles med førtidspension, men der stilles færre krav til at opnå seniorpensionen. Mens mange sendes i adskillige arbejdsprøvninger, når de søger førtidspension, kunne Lili eksempelvis nøjes med en.

- Jeg var i arbejdsprøvning hos Louis Nielsen, og jeg kom da op på 12 timer om ugen, men efter få måneder kunne jeg ikke mere. Jeg pressede mig selv for hårdt, og selvom det kun var få timer, gav det for mange smerter, fortæller Lili.

Hun har måttet lave om på meget for at klare dagligdagen med sine smerter. For eksempel har hun smidt næsten alle sine tæpper ud, for hun kan ikke holde til at støvsuge dem. Men det mentale overskud bliver også sat på prøve, og selvom Lili har bil og let kunne køre på café med veninder, så kræver det også energi at være selskabelig.

- Jeg kører ind i mellem ind til Århus og drikker en kop kaffe, men både medicinen og smerterne tager på energien, så jeg må økonomisere med mit overskud.

For tidligt at gå i dvale
Selvom hun ikke kan holde til at passe et arbejde, kan livet ikke gå helt i stå. Derfor syr Lili blandt andet tasker og mundbind til veninderne.

- Det er jo alt for tidligt at gå i dvale som 62-årig, og selvom jeg ikke kan så meget, så gør jeg det, jeg nu kan. Så jeg har støvet symaskinen af, for den kan jo selv, uden at jeg skal bruge kræfter.

Lili synes, det er gået forholdsvis let at få seniorpension, men hun er glad for, at hun havde Serviceforbundet i ryggen.

- Jeg har fået god rådgivning af Serviceforbundets socialrådgiver Torben Krüger, og det var fedt at have ham i baghånden. Han tilbød også at tage med mig til møder, hvilket dog ikke blev nødvendigt. Men det gav en sikkerhed at vide, at han var der, fortæller Lili.

Hun er lettet over at få seniorpension, så hun ikke skal være bange for, hvordan hun skal klare sig.

- Efter afgørelsen sov jeg i en måned. Jeg havde holdt sammen på mig selv i flere år, og nu kunne jeg endelig slappe af. Der er så dejligt, at der kom ro på.


Hvem kan få seniorpension?

Seniorpension er for personer, der er tæt på pensionsalderen, som har en nedsat arbejdsevne på grund af nedslidning, sygdom eller ulykke. Hvis din læge vurderer, at din arbejdsevne er nedsat, kan du søge seniorpension. Det er din kommune, der skal tilkende pensionen.

For at få seniorpension, skal du:

  1. Højst have 6 år til folkepensionsalder
  2. Have sammenlagt mindst 20-25 års beskæftigelse
  3. Have varigt nedsat arbejdsevne, så du højst kan arbejde 15 timer om ugen i forhold til dit sidste job.

Læs mere i Seniorhåndbogen eller på borger.dk, og kontakt din kommune, hvis du ønsker at søge seniorpension.


Om Seniorpension

Loven om Seniorpension trådte i kraft 1. januar 2020.
Siden har 8.542 andre syge og nedslidte fået tilkendt den pensionsform, der trådte i kraft 1. januar 2020.
93 procent af ansøgerne har fået tilkendt seniorpension. 634 personer har fået afslag i 2020.

Serviceforbundets socialrådgivere kan hjælpe dig med at søge seniorpension.