Mange har feriefridage i deres overenskomst. Foto: Shutterstock
Mange har feriefridage i deres overenskomst. Foto: Shutterstock
15. marts 2021

Mister jeg mine ubrugte feriefridage, hvis jeg bliver fyret?

Desværre har Corona medført flere afskedigelser end normalt. Er du en af dem, der har mistet dit job, er det godt at vide, om du også mister ubrugte feriefridage.

Nej, du mister ikke feriefridagene. Hvis du i din overenskomst har ret til feriefridage, så forsvinder de ikke, når dit job forsvinder. Men hvad sker der så med dem? Det er faktisk en lille smule kompliceret, og det skyldes blandt andet, at første del af 2020 var et overgangsår til den nye ferielov, som trådte i kraft 1. september 2020.

Der kan være forskellige bestemmelser i overenskomsterne, og det er altid din overenskomst, der gælder for dig, men de grundlæggende regler er således:

Du har 5 feriefridage om året, hvis din overenskomst indeholder ret til feriefridage. Men på grund af overgangsordningen til den nye ferielov, kan du have opsparet 6,67 feriefridage i 2020. Det skyldes, at du har fået tildelt 1,67 feriedag ekstra, fordi pengene dækker 4 ekstra måneder.

Hvis du er fritstillet
Det vil ofte være sådan, at dine feriefridage anses for at være afholdt i din fritstillingsperiode, medmindre du har aftalt andet med din arbejdsgiver. Derfor er det afgørende, hvad der står i din fratrædelsesaftale om feriefridagene.  

Hvis du ikke har brugt dine feriefridage
I det hele taget bør du have skrevet feriefridagene ind i din fratrædelsesaftale, uanset om du bliver fritstillet eller ej. Og hvis de ikke bliver brugt i din opsigelsesperiode eller din fritstillingsperiode, så skal du bede din tidligere arbejdsgiver om at få udbetalt dine 6,67 feriefridage. Dette gælder,

  • hvis du stadig er ledig
  • hvis du i dit nye job ikke er på en overenskomst med ret til feriefridage
  • hvis du i dit nye job ikke når at optjene 5 feriefridage inden udgangen af august 2021.  

Er du derimod blevet ansat et sted, som giver ret til feriefridage i overenskomsten, og du når at være ansat der i mindst 9 måneder inden 1. september 2021, så skal din nye arbejdsgiver give dig 5 feriefridage. De sidste 1,67 dage skal du bede din gamle arbejdsgiver om at få udbetalt.

Har du brugt nogle af dine feriefridage, inden du forlod din gamle arbejdsplads, så skal det, du har brugt, trækkes fra i beregningen. 

Det nye ferieår løber fra 1. september til 31. august. Og de 5 feriefridage optjenes nu og fremover i det nye ferieår – altså fra september til august.