De fleste vil have rigeligt med feriedage til efterårsferien. Men ellers kan du holde ferie på forskud.  Foto: Shutterstock
De fleste vil have rigeligt med feriedage til efterårsferien. Men ellers kan du holde ferie på forskud. Foto: Shutterstock
26. august 2021

Har jeg nok feriedage til at holde efterårsferie?

1. september starter det nye ferieår. Måske har du holdt sommerferie og ser frem mod efterårsferien. Du får reglerne her.

Vi er nu endegyldigt kommet af med den gamle ferielov og overgangsåret. Fremover gælder kun den nye ferielov med princippet om samtidighedsferie.

Fra 1. september begynder du at optjene 2,08 feriedage om måneden frem til 31. august næste år, hvor du starter forfra med optjeningen af feriedage. Så ferieåret, som også er optjeningsåret, går fra 1. september til 31. august.  

Men du får 4 ekstra måneder til at afvikle de 25 feriedage i, som du har optjent i ferieåret, altså frem til 31. december næste år. Så reelt har du 16 måneder til at holde den ferie, du optjener på et år. Det kaldes ferieafholdelsesperioden.

Hvad med den ferie, jeg har optjent fra 1. september sidste år til 31. august i år?
Du har hele efteråret til at bruge dine resterende ferie. Så hvis du ikke har brugt alle dine 5 ugers ferie, kan du aftale med din arbejdsgiver at holde efterårsferie eller ferie på et andet tidspunkt i efteråret. Loven giver også mulighed for at overføre en uges ferie til næste ferieår efter aftale med arbejdsgiveren.

Hvad, hvis jeg har brugt alt min ferie og ikke har mere til efteråret?
Det nye i samtidighedsferien er blandt andet, at loven giver mulighed for at holde ferie på forskud. Hvis du har brugt hele din ferie frem til 1. september og ikke kan nå at spare en uges ferie op til efterårsferien, kan du aftale med din arbejdsgiver, at du bruger af dine feriedage på forskud.