Kørselsfradraget stiger lidt i 2022. Foto: Shutterstock
Kørselsfradraget stiger lidt i 2022. Foto: Shutterstock
24. november 2021

Kørselsfradraget stiger i 2022

Kører du dagligt mere end i alt 24 kilometer til dit arbejde – uanset om du cykler, tager det offentlige eller bruger bilen – så har du ret til fradrag for kørsel. Se satserne for 2022.

Skatterådet har fastsat satserne for det kommende års fradrag for kørsel. Beløbet beregnes i forhold til benzinpriserne og udgifterne til at holde bil. I 2022 forventes benzinpriserne at stige.

Uanset, om du kører i bil, på cykel eller pendler med bus eller tog, kan du trække den kørsel fra, der ligger ud over en daglig transport på 24 kilometer til og fra arbejdet.

Der er 2 satser. En sats for fradrag for kørsel mellem 25 og 120 kilometer, og en sats for fradrag for kørsel over 120 kilometer.  

Kørselsfradraget, som også kaldes transportfradrag, er ikke altid automatisk med på din forskudsopgørelse eller årsopgørelse, så husk at tjekke det.

Kørselsfradrag for lønnet arbejde
Du kan få kørselsfradrag for alle typer af lønnet arbejde, også studiejob og løntilskudsjob.

Men du kan ikke få kørselsfradrag, hvis:

  • din arbejdsgiver betaler transporten
  • du har fri bil til rådighed (firmabil)
  • du kører til og fra dit studie, da SU tæller ikke som løn
  • du kører til og fra et ulønnet praktikophold.

Sådan beregnes kørselsfradraget
Fradraget beregnes ud fra afstanden mellem din folkeregisteradresse og dit job.

Fradraget skal beregnes ud fra den rute, du rent faktisk kører til og fra jobbet og ikke den kortest mulige rute. Hvis du kører en hurtigere rute, som er lidt flere kilometer end den korteste vej, så er det din faktiske rute, du skal bruge, når du skal beregne dit fradrag.

Du kan også få fradrag, hvis du for eksempel bor i sommerhus i perioder. Hvis afstanden fra sommerhus til job er kortere end fra din folkeregisteradresse, beregnes fradraget fra sommerhuset. Ligger dit sommerhus derimod længere væk fra dit job, beregnes fradraget fra din folkeregisteradresse, fordi du ikke kan få ekstra fradrag, når du kører fra et andet sted end din sædvanlige bolig.

Du kan også få kørselsfradrag, hvis du kører sammen med en anden person, også selvom du ikke selv har nogen udgifter til transporten. Det er et yderligere incitament til samkørsel.

Fradraget beregnes ud fra antal arbejdsdage
SKAT regner med, at du kører til og fra dit arbejde på hverdage i helt arbejdsår med 6 ugers ferie og 6-8 hverdage uden kørsel.

Men hvis du faktisk kører oftere eller sjældnere til og fra arbejde, skal du huske at ændre dit fradrag. Du kan kun få fradrag for de antal gange, du rent faktisk er kørt frem og tilbage.

Frem og tilbage på jobbet flere gange på en dag
Skal du frem og tilbage på jobbet flere gange på en dag, kan du få fradrag for begge ture. De første 24 kilometer kun skal trækkes fra én gang på en dag. 

Flere arbejdssteder
Hvis du arbejder på flere arbejdspladser i løbet af et år, skal du indtaste antal dage for hver enkelt arbejdsplads.

Hvis du kører til flere arbejdspladser på samme dag, kan du få kørselsfradrag, hvis du samlet kører mere end 24 km om dagen. Det gælder også, hvis du kører til og fra den samme arbejdsplads flere gange dagligt.

Mister jeg kørselsfradraget, hvis jeg har glemt at opgive det sidste år?

Du kan rette i din årsopgørelse 3 år tilbage. Så hvis du tidligere har glemt at få skrevet dit kørselsfradrag ind, kan du stadig gøre det.

Indberet kørsel for tidligere år

Dit kørselsfradrag i 2022

Mellem 25-120 km 

1,98 kroner pr. kilometer

Over 120 km 

0,99 kroner pr. kilometer – dog 1,98 kroner i yderkommuner