Maung Maung
01. juni 2022

I Myanmar sætter arbejderne livet på spil i kampen for demokrati

Myanmars arbejdere risikerer job, liv og frihed, når de protesterer mod militærstyret. Serviceforbundet støtter arbejderne i Myanmars energisektor. Opbakningen giver fornyet energi til at fortsætte kampen for demokrati.

Da militæret i februar 2021 kuppede sig til magten i Myanmar og smed landets demokratisk valgte leder Aung San Suu Kyi i husarrest, bredte demonstrationerne sig som en steppebrand.

Myanmars fagbevægelse fik en central rolle i koordineringen af de fredelige folkelige protester i den civile ulydighedsbevægelse, og landets arbejdere strejkede for at kræve demokrati. Den 11. februar 2021 sluttede arbejderne i landets energisektor sig også til protesterne. De nedlagde arbejdet og krævede, at militæret genindsatte den valgte regering.

Selvom det indebærer store personlige omkostninger og risici, har arbejderne i energisektoren siden nægtet at vende tilbage til arbejdet. Konsekvenserne har bl.a. været fyringer, trusler og intimidering.

Serviceforbundet støtter via Ulandssekretariatet arbejderne i Myanmars energisektor, så de kan fortsætte deres fredelige kamp for demokrati. 

”Støtten fra Serviceforbundet har fået arbejderne til at føle, at de ikke står alene, og det har givet dem fornyet energi til at fortsætte kampen for demokrati,” siger Maung Maung, som er formand for Myanmars hovedorganisation, CTUM.

Uden indtægt ingen mad på bordet

I de 16 måneder, der er gået siden kuppet, er militæret kun blevet mere og mere hårdhændede i forsøget på at stoppe de folkelige protester. Demokratiforkæmpere er blevet tilbageholdt, tortureret og udsat for andre former for vold og chikane. Militærstyret har udstedt arrestordrer på faglige ledere, og tal fra hovedorganisationen CTUM viser, at mere end 30 fagforeningsaktivister er blevet dræbt, mens mindst 116 arbejdere og fagforeningsfolk er blevet arresteret – herunder 12 arbejdere i energisektoren.

Men også de arbejdere, der er sluppet med livet i behold, har betalt en høj pris. De har mistet deres job og står nu uden indkomst, men stadig en familie at forsøge.

”Arbejderne står over for nogle meget svære valg. Militærstyrets brutalitet og forfølgelser og den manglende mulighed for at forsørge deres familier begynder at få nogle til at vakle. Alligevel er arbejderne fra energisektoren fortsat meget aktive i kampen for demokrati,” siger Maung Maung.

Hjælp til 1300 arbejdere

Serviceforbundets solidaritetsstøtte har betydet, at CTUM har kunnet støtte 1.300 arbejdere fra energisektoren, som nu står uden arbejde og befinder sig i en desperat situation.

Arbejderne har hver modtaget et mindre pengebeløb, som de har kunnet købe essentielle fornødenheder såsom mad og medicin for. For beløbet kan hver arbejder købe ris, æg, tomater, kål, olie og kul som rækker til nogle dage for en familie på 4-5 personer.

”Støtten fra Serviceforbundet har vist arbejderne i energisektoren, at de ikke er alene i kampen for fagforeningsrettigheder og demokrati,” siger Maung Maung.