Følg Sundhedsstyrelsens anbefalinger, hvis du føler dig syg.
Følg Sundhedsstyrelsens anbefalinger, hvis du føler dig syg. Foto: Shutterstock
19. oktober 2022

Sådan er reglerne ved Corona lige nu

Test eller ikke test? Isolation eller ikke-isolation? Corona-sæsonen er startet, desværre.

Sundhedsstyrelsen ændrer løbende anbefalingerne i takt med ændringer i Corona-situationen. Her får de nogle af anbefalingerne, som de ser ud lige nu. Tjek altid Sundhedsstyrelsens hjemmeside for flere oplysninger og ny opdateringer. Det kan ændre sig fra dag til dag.

Jeg har symptomer, hvad gør jeg?
Hvis du har lette symptomer som en næse, der løber lidt, kriller i halsen og lidt hoste og i øvrigt ikke føler dig syg, så behøver du ikke blive testet.

Hvis du har symptomer, som er karakteristiske for Corona, og føler dig syg, er anbefalingen, at du bliver hjemme, til du føler dig rask igen. Kontakt din læge og hør, hvordan du skal forholde dig i forhold til at blive testet.

Er du over 65 år, eller har du en øget risiko for at blive alvorligt syg af Corona, så er anbefalingen, at du bliver testet, hvis du føler dig syg. Tal med din læge om det, eller ring til vagtlægen.

Hvis du er i tvivl, kan du bruge en selvtest. Husk at læse brugsanvisningen nøje, så du tager testen korrekt.

Jeg har symptomer, skal jeg blive hjemme fra arbejde?
Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke mere at blive hjemme fra arbejde ved milde symptomer. Men hvis en selvtest viser, at du har Corona, bør du blive hjemme fra arbejde. Der, hvor det kan lade sig gøre, kan det være en god idé at aftale at arbejde hjemmefra. Men det afhænger af typen af job og din arbejdsplads, og det er naturligvis ikke alle job, som kan udføres hjemmefra.

Vær altid omhyggelig med at vaske hænder, spritte hænder og hoste i ærmet, så du er med til at begrænse smittespredningen på din arbejdsplads.

Hvad gør jeg, hvis jeg har været i kontakt med en smittet?
Nære- eller øvrige kontakter til en smittet person anbefales ikke længere at blive testet. Det gælder også, hvis du bor sammen med en smittet.

Dette skyldes den høje vaccinationstilslutning i vinteren 2022, og at omikron- BA.5-varianten medfører mildere sygdomsforløb end tidligere set med andre varianter.

Hvad gør jeg, hvis jeg testes positiv?
Anbefalingen er at gå i selvisolation, hvis du bliver testet positiv for covid-19.

Hvis du er nødt til at gå ud, bør du bære mundbind og holde 2 meters afstand til andre.

Luft ud flere gange om dagen og vask hænder og brug håndsprit.

Bliv hjemme fra arbejde i minimum 4 dage efter, din test er taget. Hvis du derefter stadig har betydelige symptomer som feber, vedvarende hoste og problemer med vejrtrækningen skal du vente med at gå på arbejde.

Hvis du efter 4 dage kun har milde eller ingen symptomer, kan du ophæve selvisolationen.

Hvem skal jeg fortælle, at jeg er smittet?
I princippet behøver du ikke at fortælle nogen, at du er smittet. Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke en aktiv opsporing af nærkontakter.

Du behøver således heller ikke fortælle din arbejdsgiver, at du er smittet med Covid-19. Du har pligt til at melde dig syg hos din arbejdsgiver, men ikke til at fortælle din arbejdsgiver, hvad du fejler.

Skal jeg blive vaccineret?
Sundhedsstyrelsen tilbyder vaccination af alle over 50 år, folk i risikogruppen og sundhedsprofessionelle under 50 år. Det er frivilligt, om du vil tage imod tilbuddet.

Du har ikke pligt til at fortælle din arbejdsgiver, om du er vaccineret eller ej. Og din arbejdsgiver kan ikke kræve, at du bliver vaccineret.

Kan jeg blive vaccineret, selv om jeg ikke er i målgruppen?
Regeringen har besluttet at etablere mulighed for, at personer, som ikke er en del af målgruppen for det offentlige vaccinationsprogram, kan købe en variantopdateret booster-vaccination mod covid-19, hvis de ønsker det.

Fra starten af november vil der komme information om, hvor og hvordan du kan købe vaccinationen. Det bliver et tilbud på linje med fx influenzavaccinationer til personer uden for det offentlige program og rejsevaccinationer.

Øvrige hjemmesider om Corona

https://coronasmitte.dk/