12. dec. 2022

Sådan er reglerne ved Corona lige nu

Test eller ikke test? Isolation eller ikke-isolation? Reglerne ændrer sig løbende. Du får et overblik her i december 2022.

Billede til nyheden Sådan er reglerne ved Corona lige nu
Følg Sundhedsstyrelsens anbefalinger, hvis du føler dig syg. Foto: Shutterstock

Sundhedsstyrelsen ændrer løbende anbefalingerne i takt med ændringer i Corona-situationen. Her får du nogle af anbefalingerne, som de ser ud lige nu. Tjek altid Sundhedsstyrelsens hjemmeside for flere oplysninger og ny opdateringer.

Dette er slut med isolation ved smitte med Corona

Du behøver ikke længere gå i selvisolation, hvis du er smittet med coronavirus.

Du skal heller ikke længere testes for Corona, hvis du bliver indlagt akut.

Hvis jeg er i risikogruppe
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du bliver testet for Corona, hvis du har symptomer, er i en risikogruppe, og testen er relevant for behandling.

Jeg har symptomer, hvad gør jeg?
Sundhedsstyrelsen understreger i nye retningslinjer for håndtering af covid-19, at du skal blive hjemme, hvis du er syg med symptomer på luftvejsinfektion, uanset om det er covid-19, influenza eller andet.

Hvis du er i tvivl, om du har Corona, kan du eventuelt bruge en selvtest. Husk at læse brugsanvisningen nøje, så du tager testen korrekt.

Hvad gør jeg, hvis jeg har været i kontakt med en smittet?
Nære- eller øvrige kontakter til en smittet person anbefales ikke længere at blive testet. Det gælder også, hvis du bor sammen med en smittet.

Dette skyldes den høje vaccinationstilslutning i vinteren 2022, og at omikron- BA.5-varianten medfører mildere sygdomsforløb end tidligere set med andre varianter.

Hvem skal jeg fortælle, at jeg er smittet?
I princippet behøver du ikke at fortælle nogen, at du er smittet. Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke en aktiv opsporing af nærkontakter.

Du behøver således heller ikke fortælle din arbejdsgiver, at du er smittet med Covid-19. Du har pligt til at melde dig syg hos din arbejdsgiver, men ikke til at fortælle din arbejdsgiver, hvad du fejler.

Skal jeg blive vaccineret?
Sundhedsstyrelsen tilbyder vaccination af alle over 50 år, folk i risikogruppen og sundhedsprofessionelle under 50 år. Det er frivilligt, om du vil tage imod tilbuddet.

Du har ikke pligt til at fortælle din arbejdsgiver, om du er vaccineret eller ej. Og din arbejdsgiver kan ikke kræve, at du bliver vaccineret.

Kan jeg blive vaccineret, selv om jeg ikke er i målgruppen?
Regeringen har besluttet at etablere mulighed for, at personer, som ikke er en del af målgruppen for det offentlige vaccinationsprogram, kan købe en variantopdateret booster-vaccination mod covid-19, hvis de ønsker det.

Det er et tilbud på linje med fx influenzavaccinationer til personer uden for det offentlige program og rejsevaccinationer.

Her kan du læse mere om, hvordan du køber en vaccine.

Hvis jeg skal ud og rejse
De enkelte lande har forskellige regler for covid-19. Sørg derfor altid at orientere dig i god tid, inden du skal ud og rejse. Det kan du gøre her

Læs Sundhedsstyrelsens anbefalinger

Se mere på coronasmitte.dk

 

Relaterede nyheder