19. okt. 2022

Folketingsvalg 1. november. Har du bestemt dig?

Tag en test og se, hvilken politiker du er mest enig med.

Politik
Billede til nyheden Folketingsvalg 1. november. Har du bestemt dig?

1. november er der folketingsvalg. Du kan brevstemme til og med den 28. oktober.

Hvis du er i tvivl om, hvem du skal stemme på, kan du prøve FH’s kandidattest.
Prøv testen her 

Stigende priser udhuler lønnen
Alle mærker, at priserne stiger. Det gør frisøren Amanda også. Hun slider ekstra hårdt i det for tiden for at få det til at hænge sammen. Hun har været nødt til at tage 8 forskellige job, før det løber rundt.

Amanda arbejder blandt andet som frisør, marketingsmedearbejder i et rejsebureau, timelærer på en erhvervsskole, som selvstændig stylist, videoklipper og som repræsentant i det lokale uddannelsesudvalg på frisørskolen.

Hun er bekymret for, om det bliver værre i den kommende tid. Og hun ved, at der er andre, som har det værre end hende.

Når priserne stiger, og lønnen ikke følger med i samme takt, betyder det en nedgang i reallønnen.

Politikerne kan gøre meget, men arbejdsgiverne må også til lommerne.

Vi skal stå stærkt til overenskomstforhandlingerne
Til foråret skal der forhandles overenskomst på det private område. Der bliver løn det vigtigste tema, hvor fagforeningerne skal lægge pres på arbejdsgiverne for at få mere løn i lønningsposen. Jo flere vi er, desto stærkere står vi, når der skal forhandles.

Derfor er det en rigtig god ide at tippe en kollega nu. Fortæl, hvorfor det er så vigtigt at være medlem af fagforeningen, så alle på arbejdspladsen står sammen, hvis der kommer konflikt. Det er nemlig kun medlemmer af fagforeningen, der er sikret konfliktunderstøttelse.

Se video med Amanda her:Offentlige ansatte er vigtige for vores velfærd
”Pædagoger, SOSU’er, sagsbehandlere, pedeller, ja alle offentlige ansatte er med til at sikre, at vi har et stærkt velfærdssamfund i Danmark,” siger John Nielsen, som er forbundsformand i Serviceforbundet.

”Derfor er det vigtigt, at vi forbedrer vores velfærdssamfund og ikke beskærer det. Er der ikke pædagoger nok, kan vi ikke passe vores arbejde. Bliver vi syge, skal nogen på kommunen udbetale sygedagpenge til vores arbejdsgiver, og når vi bliver gamle, skal der være nogen til at passe os.”

Se video med pædagogen Patrick, som er bekymret for, om der vil være pædagoger nok i fremtiden.

 

Nedslidning og ret til tidlig pension

”Mange af Serviceforbundets medlemmer er nedslidte efter et langt arbejdsliv ofte med skiftende fysisk hårde job,” siger John Nielsen fra Serviceforbundet.
”Jeg er bekymret for, om ret til tidlig pension kan blive afskaffet i fremtiden, når jeg hører politikere nævne, at der ikke er råd. Selvfølgelig er der da det. Når man har arbejdet og betalt skat et helt liv, så SKAL der være råd til, at man kan trække sig tilbage, når man ikke kan mere.” 
 ”Det er også mere end nogensinde vigtigt at kigge på arbejdsmiljøet, og arbejdsgiverne bør være forpligtet til at tilrettelægge arbejdet sådan, at vi kan holde til det frem til pensionsalderen, slutter John Nielsen. 
 Se video med Susanne, som startede som frisør og i dag arbejder på et lager. Hun startede med at arbejde, da hun var 16 år, og har ondt i kroppen hver dag.

 

Relaterede nyheder