Den mest almindelige form for mobning er konfliktmobning, som ofte er efterdønninger af en gammel konflikt, som ikke er blevet ordentligt løst. Med tiden kommer konflikten mere til at handle om personer end om sagen. Den ene part får et overtag i magtkampen (dvs. vinder) og forfølger og prøver på at ”tilintetgøre” den tabende part gennem mobning.
Hvem der mobber eller bliver mobbet, følger ikke noget entydigt mønster. Det kan både være sårbare kolleger og kolleger der opfattes som stærke, der bliver ramt. Når angsten flimrer i på din arbejdsplads, kan den ramme med en vis tilfældighed i sin søgen efter nogen eller noget at fordømme. Fordømmelsen giver en kortvarig lindring for den sociale angst, der eksisterer for selv at blive ekskluderet i et arbejdsmiljø, som ikke er sundt.
Der findes forskellige former for mobning. Når mobbeofret ikke har gjort noget, som kan forklare mobningen - er der tale om rovmobning. Ofte skyldes mobningen, at den mobbede er i en særlig udsat position, tilhører en minoritetsgruppe, som er uønsket, bliver syndebuk i en proces, hvor der skal skabes afløb for frustration og afmagt. Det kan også være at en dominerende person vil vise sin magt.
Eksempler på mobning
Bagtalelse eller bagvaskelse og sladder: Her omtales den mobbede nedsættende og der spredes forudfattede meninger, usandheder eller løgne om den mobbede.
Nedgørelse: Her nedgøres den mobbede eller dennes arbejdsindsats i grove vendinger, typisk når andre er til stede.
Manglende tillid: Her giver mobberen udtryk for manglende tillid til, at den mobbede kan gøre noget som helst rigtigt.
Groft sprogbrug: Her anvender mobberen et groft sprogbrug både i valg af ord og toneleje.
Fejlagtig information: Her tilbageholdes vigtig information eller der gives fejlagtig information i spørgsmål, som har betydning for den mobbedes arbejdsopgaver.
Sabotage: Her saboterer mobberen den mobbedes arbejde eller gør det vanskeligt at udføre arbejdet. Det kan f.eks. være at fjerne væsentlige papirer eller andet, så den mobbede, ikke kan udføre sit arbejde optimalt.
Tilsidesættelse: Her tilsidesættes den mobbede i forbindelse med løntillæg, avancement eller fordeling af opgaver.
Forfølgelse: Her truer mobberen fysisk eller psykisk ved f.eks. at komme med hadefulde bemærkninger eller laver telefon- og brevterror over for den mobbede.
Overdreven kontrol: Her spioneres mod den mobbede og/eller den mobbede udsættes for overdreven kontrol.
Ud på et sidespor: Her undgår mobberen at give den mobbede gode og interessante opgaver - og over tid presses den mobbede ud på et sidespor.
For svære arbejdsopgaver: Her kræver mobberen, at den mobbede skal løse for mange eller for svære opgaver uden at de fornødne forudsætninger for at løse opgaven er tilstede.
Uforklarlige indgreb: Her inddrages fordele uden begrundelse eller mobberen foretager uforklarlige omplaceringer af den mobbede.
Eksemplerne ovenfor er ikke udtømmende.
Hvis du eller dine kolleger oplever mobning - eller er vidner til mobning - skal i hurtigst muligt kontakte jeres arbejdsmiljørepræsentant eller fagforeningen. Du har også selv mulighed for at klage over mobning til Arbejdstilsynet.