Kørselsfradrag

Hvornår kan jeg få kørselsfradrag og hvordan beregner jeg fradraget?

Her kan du se eksperternes svar på de mest almindelige spørgsmål om kørselsfradrag

Hvornår har jeg ret til kørselsfradrag?

Hvis du har mere end 24 kilometer til og fra jobbet, kan du trække kørsel fra i skat.

Hvordan beregnes fradraget?

Fradraget beregnes ud fra din faktiske rute.

Det er alene afstanden mellem din officielle adresse (folkeregisteradresse) til dit job, der er afgørende. Du kan også få kørselsfradrag, hvis du kører sammen med en anden person, også selvom du ikke selv har nogle udgifter til transporten.

Fradraget skal beregnes ud fra den rute, du rent faktisk kører til og fra jobbet og ikke den kortest mulige rute. Hvis du kører en hurtigere rute, som er lidt flere kilometer end den korteste vej, så er det din faktiske rute, du skal bruge, når du skal beregne dit fradrag.

Hvis du opholder dig et andet sted end din sædvanlige bopæl, for eksempel i sommerhus eller hos familie eller venner, skal du beregne fradraget mellem dit opholdssted og arbejdsplads. Fradraget kan dog ikke være højere end fradraget mellem din sædvanlige bopæl og arbejdspladsen.

Hvis du kører i tog eller bus, er det stadig normalafstanden i bil, der gælder. Hvis du har afstikkere på din rute (henter kollegaer eller henter/bringer børn), skal du ikke regne de ekstra kilometer med.

Jeg arbejder på flere arbejdspladser - hvordan beregner jeg så fradraget?

Hvis du arbejder på flere arbejdspladser i løbet af et år, skal du indtaste antal dage for hver enkelt arbejdsplads.

Kører du til flere arbejdspladser på samme dag, kan du få kørselsfradrag, hvis du samlet kører mere end 24 km om dagen. Det gælder også, hvis du kører til og fra den samme arbejdsplads flere gange dagligt.

I kørselsberegneren på skat.dk uden login i TastSelv kan du angive afstanden fra hjem til arbejdsplads samt antal arbejdsdage med transport, hvorefter fradraget beregnes. Løsningen er god til at få et hurtigt overblik over befordringsfradraget, men i forhold til en ”smart” måde at se og udregne afstanden fra hjem til forskellige arbejdspladser henviser Skat til for eksempel Krak eller Google Maps.

Derimod udregner kørselsberegneren efter login i TastSelv automatisk afstanden fra hjem til arbejdsplads, når du har indtastet adresserne i systemet. Systemet viser også en rutebeskrivelse, som man kender det fra for eksempel Krak eller Google Maps, dog ikke på kort, men ved vejbetegnelser.

Er der et maxbeløbet for fradraget?

Der er ikke et maxbeløb for kørselsfradraget, oplyser SKAT. Men hvis du indberetter kørsel over meget lange afstande, er der skærpede krav til, at du kan dokumentere dit kørselsfradrag.

Hvornår har jeg ikke ret til kørselsfradrag?

Du kan IKKE få kørselsfradrag, hvis:

  • din arbejdsgiver betaler transporten
  • du har fri bil til rådighed (firmabil)
  • du kører til og fra dit studie, da SU tæller ikke som løn
  • du kører til og fra et ulønnet praktikophold

Her er satserne for kørselsfradrag i 2021 og 2022

Transport pr. dag

Fradrag pr. km pr. dag for 2022

Fradrag pr. km pr. dag for 2021

0-24 km

Intet fradrag

Intet fradrag

25-120 km

1,98 kr.

1,90 kr.

Over 120 km

0,99 kr. (1,98 kr. i yderkommuner)

0,95 kr. (1,90 kr. i yderkommuner)