26. aug. 2021

Har jeg krav på at få en anbefaling fra chefen?

En fin anbefaling fra dit tidligere job er god at vedlægge, når du søger et nyt job. Men skal chefen egentlig give dig en anbefaling, hvis du beder om det?

Faglig
Billede til nyheden Har jeg krav på at få en anbefaling fra chefen?
Har du et godt forhold til din chef, så bed om en anbefaling, som du kan bruge i din jobsøgning.

Har jeg krav på at få en anbefaling fra chefen?

En fin anbefaling fra dit tidligere job er god at vedlægge, når du søger et nyt job. Men skal chefen egentlig give dig en anbefaling, hvis du beder om det?
Karin Skolnik
Nej, du har ikke krav på at få en anbefaling, hverken når du selv siger op, eller når du bliver sagt op.

- Hvis din chef ikke selv tilbyder at skrive en anbefaling, så vil jeg opfordre dig til at spørge, om du kan få en anbefaling. Medmindre samarbejdet er endt i dyb uenighed, vil de fleste chefer være positive. Men hvis du kan fornemme, at din chef meget nødig vil skrive en anbefaling til dig, så har vedkommende måske ikke så meget positivt at skrive, og så er det bedre at lade være, siger Anders Dupont Dall, chef for Faglig Afdeling i Serviceforbundet.

- Hvis du for eksempel er blev afskediget som led i en fyringsrunde, så kan en pæn anbefaling fra din chef vise din kommende arbejdsgiver, at din opsigelse ikke betyder, at du er dårlig til dit job.

Hvad skal en anbefaling indeholde?

Der er ingen formelle krav til en anbefaling, men den vil normalt indeholde:

Konkrete oplysninger som arbejdsgivers navn og adresse, medarbejderens navn og ansættelsesperiode
Medarbejderens stilling og arbejdsopgaver
Kvalifikationer, kompetencer og efteruddannelse, både i forhold til jobbet og socialt
Mere konkrete og personlige ting i forhold til medarbejderens kompetencer og adfærd.

Formålet med en anbefaling er at hjælpe medarbejderen videre til et nyt job. Derfor vil en arbejdsgiver hellere lade være med at skrive en anbefaling end at skrive noget negativt.

Du kan også bruge din chef som reference

Hvis du har et godt forhold til din chef, så kan du også spørge, om du må bruge ham eller hende som reference, når du søger nyt job. Der er en del arbejdsgivere, som gerne vil tale med den tidligere arbejdsgiver inden ansættelsen.

- Det er meget vigtigt, at din chef er indforstået med det, og hvis du søger nyt job, uden at chefen skal vide det, går det naturligvis ikke. Men hvis du er sagt op eller har sagt op i gensidig forståelse, er det en god mulighed for at supplere eller erstatte en anbefaling, siger Anders Dupont Dall.

Særligt for statens område

På statens område afholder man sig fra at skrive anbefalinger, da det volder en del problemer i forhold til forvaltningslov mv.

Du kan bede om en tjenesteattest, der indeholder oplysninger om, hvor lang tid man har været ansat, hvad du har lavet osv. Og så kan en evt. reference anføres.

Inden for det offentlige er det sådan, at der skal foretages høring over en negativ reference, så alene det forhold betyder, at referencer fra staten enten er positive eller neutrale.

Relaterede nyheder