16. feb. 2022

Må min arbejdsgiver blande sig i min kost og motion?

Arbejdsgivere har ikke meget at sige, når det kommer til din kost og motion. Alligevel gør mange en ihærdig indsats for at holde deres medarbejdere på dupperne med tilbud, der skal øge deres sundhed.

Arbejdsmiljø
Billede til nyheden Må min arbejdsgiver blande sig i min kost og motion?
Måske er din arbejdsplads også en del af tendensen, hvor der tilbydes sund kost og motion. Foto: Shutterstock

Juridisk er der ikke så meget at komme efter: Din arbejdsgiver må som udgangspunkt ikke blande sig i din kost og motion. Der er dog et men, for forhindrer fx overvægt dig i at udføre dit job ordentligt, kan arbejdsgiver godt stille nogle krav til dig.

At nå dertil er dog ikke det typiske scenarie. Derimod har flere og flere arbejdspladser uden nævneværdig modstand suppleret eller helt udskiftet kantinens udbud af sovs og kartofler med salater og vegetariske retter. Og på mange arbejdspladser er der også forskellige tilbud om motion – det kan fx være motionsrum, løbeklub eller et kvarter med fælles øvelser.

Øget fokus på medarbejdernes sundhed
Når sund kost og motion er blevet fast inventar på arbejdspladsen, kan det blandt andet skyldes, at det øvrige samfunds fokus på sundhed er rykket ind på arbejdspladserne, fortæller Marie Birk Jørgensen. Hun er leder af rådgivning af ergonomisk og teknisk arbejdsmiljø i Københavns kommune og har tidligere undersøgt danskernes forhold til sundhed på arbejdet for Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Men når fokus på medarbejdernes sundhed er blevet større, har det har også rod i andre ting, fortæller hun:

- En arbejdsgivers ansvar er at sikre, at arbejdsmiljøet er i orden og dermed også sørge for, at medarbejderne kan gennemføre dagen på en måde, så de kan holde til deres jobfunktioner. Derfor er arbejdsgivere også interesserede i, at der er gode vilkår og rammer, som underbygger en sund livsstil. Som arbejdsgiver går man naturligvis op i at mindske sygefraværet mest muligt, både af hensyn til virksomheden og til de ansatte, siger Marie Birk Jørgensen.

Livsstilen kan påvirke arbejdslivet
At medarbejderne skal kunne holde til at udføre deres opgaver, er ikke noget nyt, men et øget sygefravær kan potentielt være noget, arbejdsgivere kan kigge ind i nu og i den nærmeste fremtid. I hvert fald så længe, arbejdsmarkedet ser ud som i øjeblikket, mener Marie Birk Jørgensen:

- Når der er så stor efterspørgsel på arbejdskraft, som vi ser nu, er man i mange brancher nødt til at rekruttere bredt. Det betyder også, at man måske i højere grad vil ansætte medarbejdere med fx kroniske lidelser og livstillsygdomme, som måske ellers ville have haft svært ved at få job.

Og derfor er der også større fokus på sygefravær:

- Der er en øget bevidsthed om, at livsstilen kan påvirke arbejdslivet og omvendt, og derfor er det også mere interessant og relevant at forholde sig til det for både arbejdsgivere og medarbejdere, siger hun.

Indgreb i personlig frihed
Tidligere undersøgelser har vist, at en del danskere er glade for de tilbud om sund kost og motion, som deres arbejdsgivere stiller til rådighed. Men nogle kan også føle det som et indgreb i deres personlige frihed, fortæller Marie Birk Jørgensen:

- Der er undersøgelser, der viser, at nogle medarbejdere synes, at det kan krænke privatlivets fred, hvis de fx forventes at dyrke motion i arbejdstiden, siger hun.

Hun mener dog, at de fleste medarbejdere ikke ser det som et problem, at der er flere sundhedstiltag på arbejdspladserne.

- Pausegymnastisk og sund mad i kantinen er mere normen nu, og bevidstheden om, hvad dårlige arbejdsstillinger kan gøre ved en, er også øget.

Stigning i tilbud om motion på arbejdspladsen
Marie Birk Jørgensens observation af, at motion i arbejdstiden er blevet mere udbredt bakkes op af tal fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljøs arbejdsmiljøundersøgelse "Arbejdsmiljø og Helbred 2018". Her har man spurgt medarbejdere i Danmark om arbejdsmiljø på deres job og heriblandt altså kost og motion.

Og af undersøgelsen fremgår det, at flere får tilbud om små motionsaktiviteter i hverdagen. Tallet er nemlig steget fra 12,5 procent i 2012 til 21,7 procent i 2018 på danske arbejdspladser.

Udskiftningen af sovs og kartofler er slået igennem
Ser man for tallene på, hvor mange, der får tilbud om kost og kostvejledning på danske arbejdspladser, er der sket et fald fra 16% i 2012 til 12,4% i 2018. Men det behøver ikke at være en dårlig nyhed, siger Marie Birk Jørgensen:

- Udskiftningen af sovs og kartofler er nok efterhånden sket de fleste steder, og ideen om at spise sundt har eksisteret længe. Derfor opfattes det måske ikke i samme grad som et decideret tilbud, men mere som noget, der giver sig selv, mens det, at motion også er rykket ind på arbejdspladsen, nok er en lidt nyere tendens i visse brancher, slutter hun.

Relaterede nyheder