12. maj 2022

Arbejder du udendørs i løbet af arbejdsdagen? Så husk solcreme!

Foregår en stor del af din arbejdsdag udenfor, er det ekstra vigtigt at huske solcreme. Og faktisk har din arbejdsgiver pligt til at stille det til rådighed.

Arbejdsmiljø
Billede til nyheden Arbejder du udendørs i løbet af arbejdsdagen? Så husk solcreme!
Hvis du arbejder udendørs er det ekstra vigtigt at beskytte sig mod solens stråler. Foto: Shutterstock.

Mere end 184.000 danskere lever med kræft i huden, og dermed er det den hyppigste kræftform i Danmark. De triste tal skyldes i høj grad, at danskerne i mange år ikke har beskyttet sig tilstrækkeligt mod solens stråler. Og jo flere gange, vi bliver solskoldede, jo større er risikoen for at udvikle hudkræft.
Heldigvis overlever næsten alle, der bliver ramt af almindelig hudkræft, men hvis du arbejder udendørs, bliver du udsat for mere sol, og det gør det ekstra vigtigt at huske solbeskyttelse. Du kan nemlig sagtens forebygge hudkræft med fornuftig adfærd i solen.

Tre gode råd
Når du skal beskytte dig ved udendørs arbejde, gælder de samme råd fra Kræftens Bekæmpelse som ellers:

Skygge
Solens uv-stråling er stærkest mellem kl. 12 og 15. Næsten halvdelen af uv-strålingen falder i dette tidsrum. Derfor kan du undgå rigtig meget uv-stråling ved at finde skygge midt på dagen.

Solhat (og tøj)
Hvis du ikke har mulighed for at være i skyggen, er en solhat med bred skygge og en langærmet t-shirt den bedste beskyttelse mod solens uv-stråling.

Solcreme
Solkampagnen anbefaler svanemærket solcreme på de dele af kroppen, der ikke er dækket af tøj. Brug minimum faktor 15 i Danmark og minimum faktor 30 i lande, hvor solen er stærkere.

Arbejdsgiveren har pligt til at stille solcreme til rådighed
Kan man på grund af sit arbejde ikke følge rådene, gælder følgende regler ifølge Arbejdstilsynet:


”Hvis arbejdet ikke kan henlægges til skygge eller til et tidspunkt af dagen, hvor solen ikke står højt på himlen, skal arbejdsgiveren sikre, at udsættelsen for solens stråler, ikke udgør en fare for sikkerhed og sundhed. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man beskytter sig, når UV-indekset er 3 eller højere. Almindelig beklædning som dækker arme og ben, arbejdshandsker samt eventuelt anvendelse af hovedbeklædning med en skygge, som dækker ansigt og nakke, vil normalt kunne være tilstrækkelig beskyttelse mod solen.
Der kan være steder på kroppen, hvor det ikke altid er praktisk muligt at beskytte sig med beklædning (fx ansigt og hænder), og her kan det være nødvendigt at anvende solcreme. I disse tilfælde har arbejdsgiveren pligt til at stille solcreme til rådighed.”

 

Relaterede nyheder