22. jun. 2022

Tillidsrepræsentant: Husk at bruge os - det kan godt betale sig

Helle Poulsen, der er tillidsrepræsentant på et slagteri, tager rollen dybt alvorligt. Det gør hun, fordi hun kan se, at det gør en forskel. Hun hjælper med stort og småt, der kan skabe et godt arbejdsmiljø og glade kolleger, og senest er det lykkedes hende at hjælpe en kollega til at få et fastholdelsesfleksjob.

Billede til nyheden Tillidsrepræsentant: Husk at bruge os - det kan godt betale sig
Som tillidsrepræsentant er det vigtigt, at man er lyttende og kan sætte sig ind i andre menneskers meninger og holdninger, siger Helle Poulsen. Foto: Privat

”Når det lykkes at hjælpe nogen rigtig godt på vej på ens arbejdsplads, er det som at vinde en million i Lotto”

Og

”Det er inspirerende, at man kan blive så stærk, når en hel flok dækker en op. Det må være ligesom at score det afgørende mål i en fodboldkamp med hele holdet i ryggen.”

Ordene er tillidsrepræsentant Helle Poulsens. Hun er ansat i Fødevarestyrelsen og arbejder på et slagteri. Hun har varetaget rollen som tillidsrepræsentant gennem 15 år og tager rollen dybt alvorligt. Hun startede som tillidsrepræsentant, fordi hun blev opfordret af flere kolleger.

- Jeg sagde ja, fordi jeg er jo god til at lytte, fordi det er vigtigt for mig at kunne gøre en forskel for kollegerne. Jeg er en teamplayer og vil gerne have det godt og hver især bidrager med det, de kan, så arbejdspladsen bliver et godt og attraktivt sted at være. Det vil jeg gerne stå i spidsen for.

Hjalp kollega i mål med fastholdelsesfleksjob
Når en arbejdsplads har en aktiv tillidsrepræsentant, som medarbejderne husker at bruge, skaber det en vigtig fællesskabsfølelse, mener Helle Poulsen:

- Når man taler sammen om, hvordan det går, opnår man forståelse for hinanden. Og hvis der er en tr inde over en sag, der gør, at en kollega skal have nogle særlige vilkår, forstår alle, at det er det, der er behov for. Vi er ingenting uden hinanden, og der skal være plads til alle.

Senest har Helle Poulsen hjulpet en kollega til at få et fastholdelsesfleksjob, hvilket er en kæmpe sejr for dem begge. Det gjorde hun bl.a. ved efter rådgivning fra fagforeningen at skrive en liste med alle de ting, som kollagen stadig kunne bidrage med, selvom hendes arbejdsvilkår skulle ændres. Den historie kan du læse her (link).

- Det kræver naturligvis tid og energi, når man kører en lidt større indsats, fx for at få et fastholdelsesfleksjob i stand med ledelsen. Men når det så lykkes, kan man jo leve højt på det i flere år. Det skaber holdånd og en forståelse for, at vi ikke er stærkere end det svageste led, siger hun.

Kommer ikke sovende til opgaven
At være tillidsrepræsentant har ikke bare hjulpet Helle Poulsens kolleger, men også hende selv.

- Man skal have lysten til at gøre en stor indsats, hvis man siger ja til at blive tr. Men går man helhjertet ind i det, giver det også anledning til personlig udvikling. Man bliver selvfølgelig også sårbar ved at sætte sig selv i spidsen, men man bliver et bedre og mere tolerant menneske.

Helle Poulsen understreger dog, at man ikke kommer sovende til opgaven:

- Jeg har været i gamet i mange år, men der er stadig meget at sætte sig ind i. Det er afgørende, at man har styr på regler og lovgivning, for det skal ikke være på min banehalvdel, at tingene ikke lykkes, fordi jeg ikke har sat mig ind i tingene. Men når jeg bruger så meget tid og energi på det, er det også fordi, jeg mærker en enorm opbakning, siger hun.

Lyt også til ledelsen
Som tillidsrepræsentant er det også vigtigt, at man er lyttende og kan sætte sig ind i andre menneskers meninger og holdninger, siger Helle Poulsen:

- Der findes arbejdspladser, hvor man bekriger hinanden. Hos os kan vi godt være uenige, og det er selvfølgelig irriterende indimellem, men nogle gange kan det give det bedste resultat, fordi man er tvunget til at vende hver en sten.

Det sværeste ved jobbet er ifølge Helle Poulsen, hvis man skal give kollegerne en dårlig besked, når noget ikke er lykkedes. Men derudover er det kommunikation med ledelsen, så den del skal man huske at pleje for at bevare det gode arbejdsmiljø:

- Man skal være fleksibel og positiv og sørge for også at lytte til deres behov. Det vigtigste er, at man taler sammen i fredstid – fx at holde møder sammen, selvom alle har det godt og ikke kun, når der er problemer. Man skal opnå en fortrolighed og kunne tage ting i opløbet, og medarbejderne skal vide, at de altid kan komme til mig, så kan jeg sørge for at bære det op til bordet med det samme, så lederen er up to date. 

Relaterede nyheder