19. okt. 2022

Fryser du på jobbet? Se dine rettigheder

Regeringen vedtog i september, at de fleste offentlige arbejdspladser dette efterår og vinter skal have en temperatur på 19 grader indenfor. Energistyrelsen anbefaler, at private virksomheder også kun varmer arbejdspladsen op til 19 grader.

Arbejdsmiljø
Billede til nyheden Fryser du på jobbet? Se dine rettigheder
Hue, halstørklæde og vanter er nok ikke løsningen, når det bliver koldt indenfor. Foto: Shutterstock

Kim Larsen sang engang: Det er en kold tid, som vi lever i. Og sådan kan det være helt bogstaveligt på jobbet efter udmeldingen om 19 grader på arbejdspladsen.

For de fleste vil det føles koldt. Derfor får du her retningslinjer og gode råd fra Arbejdstilsynet.

Hvad skal min arbejdsgiver gøre, hvis jeg fryser på jobbet?
Arbejdsgiveren har pligt til at se på, om det er muligt at indføre forebyggende foranstaltninger. Det kan for eksempel være at kompensere for den lavere temperatur gennem pauser med fysisk aktivitet.

Hvor koldt må der være?
Af Arbejdstilsynets vejledning fremgår det, at temperaturen ved stillesiddende arbejde under normale klima- og arbejdsforhold ikke bør komme under 18 °C. Men ved stillesiddende arbejde vil 18-19 grader føles koldt for mange, og virksomheden vil derfor skulle se på, om det er muligt at indføre forebyggende foranstaltninger.

Kan jeg kræve, at min arbejdsgiver betaler for ekstra trøjer, fingervanter og tæpper, hvis temperaturen er skruet ned til 19 grader?
Nej, det kan du som udgangspunkt ikke. Den påklædning, som hører til en almindelig garderobe, har din arbejdsgiver ikke noget med at gøre og skal derfor heller ikke betale.

I kan prøve at tale med jeres arbejdsgiver om at købe tæpper ind, men det er ikke noget, arbejdsgiver er forpligtet til at bevilge.

Må min arbejdsgiver slukke for det varme vand på toilettet for at spare på energien?
Nej, det må din arbejdsgiver ikke. Ifølge reglerne for arbejdsmiljø, skal der være håndvaske med rindende koldt og varme vand og sæbe. Det står i § 50, stk. 1 i bekendtgørelse om faste arbejdssteders indretning.

Relaterede nyheder