Arbejdsgivere afviser oftest jobansøgere, der ikke behersker dansk og engelsk, eller som har problemer med hygiejne. Derudover har personer med synshandicap eller kørestolsbrugere begrænsede muligheder for at blive indkaldt til jobsamtaler.
Det viser den årlige Incita Arbejdsgiveranalyse, som tager temperaturen på det rummelige arbejdsmarked i Danmark. Til gengæld viser undersøgelsen, at arbejdsgiverne i 2023 er blevet mere tolerante overfor jobansøgere med hørehandicap og psykiatriske diagnoser. For eksempel angiver 12,5 % af arbejdsgiverne, at de vil afvise en jobansøger med autisme inden jobsamtale; sidste år afviste 17,5 % af arbejdsgiverne denne målgruppe.
Det samme gælder for kandidater med en psykiatrisk diagnose som for eksempel bipolar, hvor 21,7 % af arbejdsgiverne i 2023 afviser denne gruppe i forhold til næsten 30 % sidste år. Den mest udfordrede målgruppe er stadig ”kandidater, der ikke taler og forstår dansk og engelsk,” hvor hele 74,3 % af arbejdsgiverne afviser uden en samtale. Dernæst følger ”kandidater, der har udfordringer med hygiejne,” hvor 60,5 % af arbejdsgiverne afviser.
Når en kandidat tilbydes en stilling, vurderer arbejdsgiverne motivationen som den mest afgørende faktor med en vægt på 46,9 %. Næst vigtigst er personens kompetencer (16,4 %).
Arbejdsgiveranalysen fra Incita bygger på 554 svar fra virksomheder med maks. 200 ansatte i Region Hovedstaden og Region Midtjylland. Analysen bygger på svar fra respondenter, som angiver at være med til at træffe beslutninger om ansættelser.