21. feb. 2024

Hvor mange år kan du holde til at arbejde? Find dig selv på listen

En ny analyse blandt 74 jobgrupper viser, at der er stor forskel på, hvor god arbejdsevnen er for +50-årige.

Arbejdsmiljø
Billede til nyheden Hvor mange år kan du holde til at arbejde? Find dig selv på listen
Et godt og rummeligt arbejdsmiljø er win-win for medarbejdere og virksomheder, for det kan bidrage til, at vi kan holde på de erfarne medarbejdere.

Kan vi holde til jobbet, og hvad skal der til for, at vi kan udføre det i flere år?

Netop det spørgsmål har forskningsprojektet SeniorArbejdsLiv, ledet af professor Lars L. Andersen fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), kastet lys over.

Arbejdsevnen, som defineres som balancen mellem de krav, der stilles i jobbet, og den kapacitet medarbejderen har til at møde disse krav, varierer markant på tværs af jobgrupper. Det viser sig, at især medarbejdere i fysisk krævende arbejde eller dem, der står over for en kombination af hårdt fysisk og psykisk arbejde, har den laveste arbejdsevne.

Kundeinformationsarbejdere, journalister og farmaceuter ligger i top-3 for bedste arbejdsevne, mens pædagogmedhjælpere, frisører, og kosmetologer befinder sig i bunden af listen.

”Generelt falder den fysiske form og kapacitet med alderen. Vi mister nemlig 1-2% af vores muskelstyrke om året, allerede fra vi er 40 år. Risikoen for kroniske sygdomme, som tapper på kræfterne, stiger også med alderen. Den mentale kapacitet falder ikke i samme grad med alderen, men der kan dog ske et fald i for eksempel evnen til hurtigt at lære nyt, mens der på den positive side kan ske en forbedring af erfaring og overblik,” siger Lars L. Andersen.

Balance mellem krav og kapacitet
Men hvad kan så gøres for at forbedre arbejdsevnen? Lars L. Andersen pointerer, at der er flere tilgange, som kan understøtte medarbejdernes kapacitet. Blandt andet tilpasning af arbejdskravene, god organisering af arbejdet, brug af tekniske hjælpemidler og fremme af den fysiske kapacitet gennem øvelser på arbejdspladsen. Et rummeligt arbejdsmiljø, hvor der er plads til både unge og ældre medarbejdere, er essentielt for at skabe en win-win situation for både medarbejdere og virksomheden.

Tidligere forskning fra SeniorArbejdsLiv fremhæver, at det især er vigtigt med øget fleksibilitet, økonomi, samt bedre fysisk og psykisk arbejdsmiljø, hvis seniorerne skal blive flere år på arbejdsmarkedet.

”Det handler nemlig både om, at vi skal kunne holde til og have lyst til at arbejde til en høj alder. I den sammenhæng er arbejdsevnen rigtig vigtig for, om vi kan holde til det,” siger Lars L. Andersen.

Find dig selv på listen her

Relaterede nyheder