11. mar. 2024

Giv mig et mere interessant arbejdsliv, ellers går jeg på pension

Kan du genkende denne overskrift? En ny undersøgelse viser, at mange ansatte på 45-60 år ikke kan se sig selv fortsætte på samme måde frem til folkepensionen.

Billede til nyheden Giv mig et mere interessant arbejdsliv, ellers går jeg på pension
Der er i stigende grad brug for, at seniorer bliver længere på arbejdsmarkedet, men mange drømmer om at gå tidligt på pension.

En ny undersøgelse af den såkaldte generation X (født mellem 1965 og 1980) viser, at mange allerede i 40’erne drømmer om at gå tidligt på pension med mindre, der sker nogle ændringer i deres arbejdsliv.

Undersøgelsen viser blandt andet:

 • 30 procent af folk i 40’erne ønsker at gå så tidligt på pension som muligt – og de har sparet op til det.
 • 41 procent vil gerne lave et brancheskift.
 • 23 procent vil gerne tage en ny uddannelse.
 • 24 procent vil gerne gå selvstændig/starte ny virksomhed.
 • 36 procent vil gerne gå ned i tid.
 • 42 procent angiver ønske om større meningsfuldhed i jobbet som årsag til et ønske om karriereskift i de sidste 15-20 år af arbejdslivet.

Overvej dine muligheder
Selv om der stadig er udbredte myter og aldersdiskrimination på arbejdsmarkedet, er der også mangel på arbejdskraft. Derfor er det allerede i nogle brancher svært at finde kvalificerede medarbejdere, og når man har arbejdet mange år, har man også en erfaring, som de unge mangler. 

Det er derfor relevant at stille dig selv spørgsmålene: 

 • Ser jeg mig selv i dette job til folkepensionen?
 • Hvad skal der til i mit job, for at jeg bliver ved med at være der? 
 • Har jeg lyst og råd til at gå ned i tid?
 • Har jeg brug for ændrede opgaver i mit job?
 • Er det nu, jeg skal skifte til en anden branche?
 • Er det nu, jeg skal gå i gang med en ny uddannelse?
 • Er det nu, jeg skal springe ud som selvstændig?

I en medarbejderudviklingssamtale (MUS) eller en seniorsamtale kan du finde ud af, om din fremtid ligger i dit nuværende job, eller om du skal noget helt andet. 

Her kan du se undersøgelsen

Rapporten hedder Den 3. karriere – en ny forståelse af de sidste 15-20 år af vores arbejdsliv.

Det er Susanne Teglkamp, der har lavet undersøgelsen. Hun er direktør, ledelsesrådgiver og forfatter med eget konsulentfirma.

Hun udtaler:
”Vi er nødt til at gentænke vores forståelse af faserne i vores arbejdsliv. Tidligere tænkte man ’på vej på pension’, når nogle havde rundet 60 år, men det er præget af en utidssvarende fordom, som vi simpelthen er nødt til at revidere. Dels fordi mennesker i 60-års alderen har langt mere energi og ambitioner, end vi måske oplevede for år tilbage. Dels fordi vi har brug for de ældres arbejdskraft.”

Du kan se rapporten her

Relaterede nyheder