21. maj 2024

Jo, der bliver ved med at være mange nedslidte

Debatindlæg: Hvis man tror, at nedslidning hører fortiden til, kan man godt tro om igen. Derfor giver det ingen mening at hæve den generelle pensionsalder.

Politik
Billede til nyheden Jo, der bliver ved med at være mange nedslidte
Marianne Vind sidder i Europa-Parlamentet for S og stiller op igen til valget i juni. Foto: European Union 2022 - Phillippe Buissin: EP

Debatindlæg fra Marianne Vind, medlem af Europa-Parlamentet for S og John Nielsen, formand for Serviceforbundet

Jo, der bliver ved med at være mange nedslidte 

Hvis man tror, at nedslidning hører fortiden til, kan man godt tro om igen. Derfor giver det ingen mening at hæve den generelle pensionsalder. 

Retten til Tidlig Pension – den såkaldte Arne-Pension – er en god mulighed i Danmark, især for vores kolleger, der er startet tidligt med at arbejde. Samme mulighed har de fleste kolleger i andre EU-lande ikke.  

Den generelle pensionsalder og alderen for Tidlig Pension er planlagt til at stige, fordi vi lever længere. 

Men så enkelt er det ikke nødvendigvis. Mange er startet tidligt på arbejdsmarkedet og bliver nedslidte af hårdt fysisk arbejde eller af ensidigt gentagne bevægelser. I ville blive overraskede, hvis I vidste, hvor mange fag der stadig giver stor belastning af kroppen, både i EU og i Danmark. 

Derfor skal vi også sætte ind over for nedslidning og arbejdsskader. Og sørge for fleksibilitet på det europæiske arbejdsmarked, så jobbene i højere grad passer til den enkelte. 

Der er nemlig rigtig mange europæiske seniorer, der ikke er i arbejde, men som både kan og vil. De holder af at arbejde. De ønsker at være et sted med kolleger, hvor de kan bidrage til et fælles mål. Og som lønmodtagere er de effektive og pligtopfyldende. Generelt kan det være svært for seniorer at få nyt arbejde, hvis de mister deres job, så gør op med myterne og giv seniorerne en fair chance. 

Derfor er vores budskab: Bekæmp nedslidning og arbejdsskader, sørg for, at nedslidte kan trække sig tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet, behold en fornuftig pensionsalder, og omfavn de mange seniorer, der fortsat har lyst og helbred til at arbejde.

Relaterede nyheder