20. aug. 2024

5 ting, du IKKE skal gøre, hvis du vil til jobsamtale

Måske har du fået mange gode råd til, hvordan du skriver den bedste jobansøgning. Men der er også nogle gyldne regler for, hvad du i hvert fald ikke skal gøre, hvis du vil tættere på en jobsamtale. Se, hvad du IKKE skal gøre.

Faglig
Billede til nyheden 5 ting, du IKKE skal gøre, hvis du vil til jobsamtale
Jobsøgning kan være opslidende. Undgå at lave de typiske fejl. Foto: Shutterstock

Begår du en eller flere af de følgende klassiske fejl, når du skriver en jobansøgning, er du helt sikkert meget langt fra at blive kaldt til samtale.

Fejl nummer 1: Brug standardskabelon til det hele

Hvis du er i en situation, hvor du regner med at sende mange jobansøgninger afsted, så kan det være en god idé med en grundlæggende skabelon.

Men husk, at hver eneste ansøgning skal være unik og målrettet det job og den arbejdsplads, du søger. 

De, der skal læse din ansøgning, vil lynhurtigt gennemskue det, hvis det bare er en standardansøgning, hvor du lige har ændret dato og modtager. Din ansøgning vil ryge direkte i nej-tak-bunken.

Endnu værre bliver det, hvis du glemmer at ændre modtager, så du sender til virksomhed A i stedet for virksomhed B.

Fejl nummer 2: Lad være med at læse din ansøgning igennem, før du trykker send

Hvis du ikke engang gider at gøre dig umage med at sende en ansøgning, der ikke er fyldt med slåfejl og dårligt sprog, så vil arbejdsgiveren formentlig tænke, at du nok heller ikke er omhyggelig med dit arbejde. Og så ryger du også i nej-tak-bunken.

Har du problemer med at udtrykke dig skriftligt, så få en til at hjælpe dig. Både med at skrive ansøgningen og med at læse korrektur til sidst. I det hele taget kan det være en god idé at få en anden til at læse ansøgningen igennem, både for slåfejl, og i forhold til indholdet i ansøgningen.

Fejl nummer 3: Vedhæft et forældet og uoverskueligt CV

Når du sender en ansøgning, skal du også vedhæfte et CV. Det står for curriculum vitae, som betyder livsforløb. Men det skal du ikke tage helt bogstaveligt, for dit cv skal kun indeholde det, der er relevant. 

Du skal huske at opdatere dit CV, og du skal tænke over, hvad der er vigtigt at tage med til lige netop det job, du søger. Det er jo ikke sikkert, at du behøver at nævne, at du var flaskedreng som 15-årig, hvis du 30 år senere skal søge et job inden for dit fag. 

Din jobansøgning er vigtig, men dit CV er mindst lige så vigtigt. Det er her, arbejdsgiveren kan få faktuelle oplysninger om dig. Derfor skal du sørge for, at det er stillet logisk og overskueligt op. 

CV’et skal indeholde dit navn og kontaktoplysninger. Det er også godt at lave et kort resumé om, hvem du er, hvad du har beskæftiget dig med, og hvad du kan byde ind med. 

Dernæst skal dit CV indeholde information om din erhvervserfaring, uddannelse og dine kompetencer. Skriv det nyeste først. Altså dit seneste arbejde og uddannelse. Og vær også her omhyggelig med at læse det igennem, inden du sender det. 

Et dårligt, mangelfuldt og uoverskueligt CV vil helt sikkert også lede til nej-tak-bunken.

Fejl nummer 4: Skriv en masse om dig selv og ikke om, hvad du kan bidrage med

En ansøgning, hvor hovedparten af indholdet kun handler om, hvad du kan, vil ikke umiddelbart være interessant for modtageren, for det står jo også i dit CV. 

Din eventuelle nye arbejdsgiver vil gerne vide, hvad du kan tilføre netop dette job. Derfor skal du målrette din tekst, så der både står noget om dig selv, din motivation, og hvad arbejdsgiveren får ved at vælge dig. 

Undgå floskler som, jeg er ansvarsfuld, systematisk og omstillingsparat. Giv i stedet eksempler på, hvordan du er ansvarsfuld, systematisk og omstillingsparat.

 

Fejl nummer 5: Skriv om alt det, du ikke kan

I et jobopslag er oplistet alt det, arbejdsgiveren søger. Det kan være en lang række krav og kompetencer. Og de færreste kan opfylde det hele. Så glem de punkter, du ikke kan svare ja til, og skriv om det, du godt kan.

Det værste, du kan gøre, er at skrive: Det kan jeg ikke, men det kan jeg sikkert lære. Eller: Disse programmer har jeg ikke prøvet, men jeg kan hurtigt lære dem. 

Arbejdsgiver bliver træt af at læse om det, du ikke kan, og du ryger i nej-tak-bunken.

Jobsamtalen

Hvis det usandsynlige skulle ske, at du på denne baggrund faktisk bliver indkaldt til samtale, så får du her 7 klassiske fejl, du kan begå til jobsamtalen. 

  • Lad være med at forberede dig.
  • Kom for sent til samtalen.
  • Mød usoigneret og træt op.
  • Hæng på stolen i stedet for at rette dig op.
  • Vis tydeligt, at du nærmest har glemt, hvad det var for et job, du søgte.
  • Lad være med at lytte, men tal og afbryd hele tiden.
  • Se sur ud og undlad at se på dem, du er til samtale hos.

Hermed har du sørget for, at det ikke bliver dig, der får jobbet.

Få skarpe råd om den gode jobsøgning

Det var lidt om de mest almindelige fejl. Men i Serviceforbundet har vi naturligvis også gode råd til din jobsøgning. Dem får du her

Hos Min A-kasse er der flere gode råd

borger.dk er der også vejledning til at finde et nyt job

Relaterede nyheder