18. sep. 2024

Nye regler, hvis din arbejdsgiver stiller bil til rådighed

Den 1. juli 2024 trådte nye regler i kraft om registrering af brugere af køretøjer. De har blandt andet betydning for dig, der får stillet en bil til rådighed af din arbejdsgiver. Noget tyder dog på, at dele af de nye regler bliver rullet tilbage igen.

Faglig
Billede til nyheden Nye regler, hvis din arbejdsgiver stiller bil til rådighed
Hvis du for eksempel er håndværker og får stillet en bil til rådighed, skal du registreres som sekundær bruger. Foto: Shutterstock

Den nye bekendtgørelse præciserer brugerbegrebet. I bekendtgørelsen står:

”En bruger af et køretøj betegnes som en fysisk eller juridisk person, der er forskellig fra køretøjets registrerede ejer, og som har ret til at bruge køretøjet i 30 dage eller mere.”

Bekendtgørelsen skriver også hvem, der skal registreres som primær og sekundær bruger: ”Som udgangspunkt skal enhver, der har fysisk eller juridisk råderet over et køretøj, registreres som bruger. Hovedreglen er, at den, der har den fulde eller overvejende fysiske råderet over køretøjet, skal registreres som primær bruger, og at øvrige brugere registreres som sekundære brugere.”

2 eksempler

Motorstyrelsen giver 2 eksempler på reglerne:

  1. En håndværker får stillet en montørbil til rådighed af sin arbejdsgiver, og bilen bruges kun af medarbejderen. Virksomheden registreres som primær bruger og medarbejderen som sekundær bruger. Det gælder uanset, om medarbejderen skal beskattes af fri bil eller ej.

  2. Et leasingselskab leaser et køretøj til en forhandler, som subleaser det til en virksomhed, der stiller køretøjet til rådighed for en ansat. I dette tilfælde skal leasingselskabet registreres som ejer, forhandleren som sekundær bruger, virksomheden som primær bruger, og hvis køretøjet er forbeholdt den ansatte, skal den ansatte også registreres som sekundær bruger.  

Du kan læse den nye bekendtgørelse hos Motorstyrelsen her

Nogle af reglerne bliver formentlig rullet tilbage

SMVDanmark har protesteret mod de nye regler, og skatteminister Rasmus Stoklund er lydhør over for indvendingerne.

SMVDanmark skriver, at medarbejdere alligevel ikke skal registreres som brugere af virksomhedernes biler, og dermed undgår virksomhederne de administrative byrder, der er forbundet med at opfylde registreringspligten.

Læs mere her

Relaterede nyheder