Der er cirka 780.000 personer med handicap i Danmark. Kun 52 procent af personer med handicap er i beskæftigelse, i modsætning til en beskæftigelse på 79 procent hos personer uden handicap. Det skyldes blandt andet barrierer på arbejdsmarkedet for personer med handicap.
Her er 15 gode råd fra FIU-ligestilling
Når du møder en person med et handicap, er det vigtigt, at du tænker over situationen, men ellers opfører dig, ligesom du ville gøre, hvis du mødte en person uden et handicap.
Husk at møde mennesket, og ikke handicappet.
Generelt er det vigtigt at huske følgende:
- Hils som du plejer – det vil sige samme hilsen, som du ville give en person uden handicap.
- Husk at nogle handicaps er usynlige, for eksempel psykiske handicaps eller hørehandicaps. Der kan derfor være forskellige hensyn, der kan tages. Spørg nysgerrigt ind, hvis du er i tvivl.
- Udvis forståelse og tag hensyn til personens handicap eller funktionsnedsættelse. Der kan godt tages hensyn uden at diskriminere.
- Hvis personen, du henvender dig til, er døv, og du bruger en mundtlig hilsen, så vær sikker på, at personen har set dig.
- Ved direkte henvendelse til en person med tale- eller hørehandicap i en samtale med flere, så sig personens navn, eller marker med en let berøring.
- Hvis du hilser ved at give hånd, og personen grundet sit handicap ikke kan give hånden, kan du lægge din hånd ovenpå personens eller give skulderen et klem.
- Tal direkte til personen – ikke til personens hjælper/assistent.
- Det er ok at bruge ordene se, gå, blind etc. i en samtale, selvom personen er blind, sidder i kørestol eller har andre funktionsnedsættelser, der sætter begrænsninger for hverdagen – det gør personen selv.
- Tal i normalt stemmeleje, men tal langsomt, hvis der skal mundaflæses. Hvis personen har et høre- og/eller talehandicap, kan du overveje, om der skal sørges for tegnsprogstolk.
- Hvis du ledsager en blind person, så lad personen tage dig under armen, ikke omvendt.
- Fortæl om omgivelserne I bevæger jer rundt i og hjælp med at finde armlæn, håndtag osv.
- Samtaler skal foregå i øjenhøjde – både i fysisk og overført betydning. Det vil sige, hvis personen, du taler med, sidder i kørestol, så sæt dig ned, så I er i øjenhøjde.
- Lyt og vær tålmodig. Det er vigtigt, at du viser, at du har tid og signalerer med din holdning, at du respekterer personen (øjenkontakt, kropsholdning m.m.). Hvis du ikke forstår, hvad der bliver sagt, så bed personen om at gentage sætningen.
- Udvis respekt.
- Spørg ind til det, du ikke forstår.
Hvad vil det sige at være handicappet?
Personer med handicap omfatter personer, der har en langvarig fysisk, psykisk, intellektuel eller sensorisk funktionsnedsættelse, som i samspil med forskellige barrierer kan hindre dem i fuldt og effektivt at deltage i samfundslivet på lige fod med andre.