23. apr. 2025

Rejsehold booster det gode samarbejde på danske arbejdspladser

Vi kender alle sammen Rejseholdet, der opklarer grove forbrydelser i hele Danmark. Men på arbejdsmarkedet går det mere fredeligt til, når et rejsehold af konsulenter ansat i DA og FH’s medlemsorganisationer rykker ud for at styrke samarbejdet og bilægge konflikter, inden folk ryger i totterne på hinanden.

Faglig
Billede til nyheden Rejsehold booster det gode samarbejde på danske arbejdspladser
Samarbejdskonsulenter Annette Riber Madsen og Sascha Madsen

Der kunne lige så godt stå ”Arbejdslivredder, brobygger og konfliktmægler” på Annette Riber Madsen og Sascha Madsens visitkort. Men i stedet står der samarbejdskonsulent. Det lyder lidt tørt, men Annette Riber Madsen fra CO-industri og Sascha Madsen fra HK HANDEL oplever begge, at deres arbejde er superspændende og meningsfuldt.  

De tilhører nemlig et rejsehold af samarbejdskonsulenter, der helt gratis yder bistand til ledelse og tillidsrepræsentanter ude på danske virksomheder. Rejseholdet er en del af Samarbejdsnævnet, hvor Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) sammen arbejder for at styrke virksomhedernes konkurrenceevne og medarbejdernes tilfredshed.

”Vi drømmer om at blive brugt meget mere og få oprettet samarbejdsudvalg på alle arbejdspladser. Kort sagt kan vi fyre op under det gode samarbejde,” siger Sascha Madsen.

Konsulenterne, der kommer fra organisationer, der er medlem af DA og FH, rykker altid ud to og to. En fra arbejdsgiversiden og en fra arbejdstagersiden. De hjælper med at etablere nye samarbejdsudvalg og bidrager med inspiration til, hvordan man arbejder med mangfoldighed, forebyggelse af krænkelser eller andre temaer.

”Vores fornemste opgave er at få samarbejdet til at glide ude på danske arbejdspladser. Værdien af et godt samarbejde mellem ledelse og medarbejdere er jo kæmpestor, fordi det giver bedre arbejdsmiljø og trivsel, færre sygedage og mindre medarbejderomsætning. Et samarbejdsudvalg er win-win for alle”, fastslår Annette Riber Madsen.

Flere gange om ugen sætter hun sin GPS for at besøge virksomheder i Jylland, Fyn og på Sjælland. Som hovedregel for at understøtte samarbejdet og komme med oplæg om for eksempel kompetenceudvikling eller diversitet.

Men det kan også være krisehåndtering, hvor en produktionsleder og tillidsvalgt er raget uklar. Så faciliterer hun en workshop, der i langt de fleste tilfælde forsoner de stridende parter.

”Konflikter opstår jo typisk på grund af misforståelser og manglende dialog. I et samarbejdsudvalg lytter man til hinanden og laver fælles aftaler om, hvordan samarbejdet skal foregå. Kimen til det gode samarbejde og en god arbejdsplads begynder i fredstid,” fastslår hun.

Indenfor detailbranchen har flere store kæder som IKEA og Salling Group samarbejdsudvalg, men ifølge Sascha Madsen er der også mange virksomheder, der forsøger at snige sig udenom.

”Nogle afviser, at de har behov for et samarbejdsudvalg, for de taler jo allerede om tingene og løser små problemer hen ad vejen. Men når arbejdspresset vokser, og der kommer ny chef eller nye måder at organisere arbejdet på, vokser problemerne ud af proportion, hvis man ikke har et forum at tale tingene igennem i,” mener hun.

Fra olm stemning til fredsommelig dialog

I samme øjeblik samarbejdskonsulenterne træder ind på en arbejdsplads, kan de mærke, om en konflikt er løbet af sporet.

”Nogle gange sidder folk med korslagte arme og himmelvendte øjne, når modparten siger noget. Andre gange er der livlig snak om fodboldkampe og ferieplaner”, siger Annette Riber Madsen og pointerer, at det som hovedregel lykkedes at få vendt en olm stemning til en fredsommelig og respektfuld dialog.

En anden gevinst ved et samarbejdsudvalg er ifølge Sascha Madsen, at samarbejdet bliver gjort systematisk. Vel at mærke uden at blive tungt og bureaukratisk, for man kan tilpasse det til den enkelte arbejdsplads. Der bliver lavet et mødereferat, så alle på virksomheden kan få indsigt i, hvordan det går med økonomien, nye medarbejdere, arbejdsmiljøet samt små og store ændringer. 

”Det giver en enorm tryghed at vide, hvad der sker på ens arbejdsplads. Når man først har et samarbejdsudvalg, vil hverken arbejdsgiverne eller medarbejderne undvære det”, fastslår Sascha Madsen.

Mange lønmodtagere aner ikke, at de har retten til at etablere et samarbejdsudvalg, hvis virksomheden beskæftiger 35 ansatte eller derover. Har virksomheden færre ansatte, står det de ansatte frit for at foreslå at oprette et udvalg.   

”Det er svært at trives på en arbejdsplads, hvor samarbejdet knirker. Derfor anbefaler vi alle at få oprettet et samarbejdsudvalg, og vi tager hellere end gerne ud og orienterer om hvordan, ligesom vi har masser af materialer til at komme godt i gang,” siger Annette Riber Madsen.

Samarbejdsnævnet har netop lanceret en ny hjemmeside, hvor du kan få mere information. Her kan du også se alle samarbejdskonsulenterne.

Samarbejdsaftalen mellem DA og FH er et centralt element i den danske model. Her forpligter arbejdsgivere og fagbevægelse hinanden på et godt samarbejde til gavn for både virksomheder og medarbejdere. 

Samarbejdsnævnet er et fælles sekretariat, hvor DA og FH tilrettelægger arbejdet omkring aftalen. Der er oprettet et korps af samarbejdskonsulenter, der yder bistand til både ledelse og tillidsrepræsentanter i virksomheder. Konsulenterne rådgiver om etablering af samarbejdsudvalg, ligesom de hjælper med inspiration i forhold til strategiudvikling og indsatser i forhold til kulturforståelse, psykisk arbejdsmiljø, uddannelse med mere.

Samarbejdskonsulenterne fungerer også som mæglere i konflikter med henblik på en hurtig løsning af problemer.

Relaterede nyheder