Får du den rigtige løn?

Find ud af, om du får det rigtige i løn med vores tjekliste

1 Lønperiode

Det vigtigste er at tjekke, om du får løn for de dage og timer, du har arbejdet. Manglende timer er en af de mest almindelige fejl på lønsedler. Find kalenderen frem og dobbelttjek, at timeantallet på din lønseddel matcher med de timetal, du faktisk har arbejdet i lønperioden. En lønperiode løber fx fra d. 15. august til d. 14. september. Din lønperiode kan du se på din lønseddel.

2 Timeløn

Passer den timeløn, der står på din lønseddel, med den timeløn, du skal have ifølge din overenskomst? Er du i tvivl om, hvad du skal have i løn, kan du se det i din overenskomst eller ved at spørge din tillidsrepræsentant. Det kan være, at din løn er blevet reguleret i overenskomsten, uden det er blevet opdateret på din lønseddel.

3 Tillæg

Får du de tillæg, du skal have? Sørg for at se efter, om du får dine tillæg for overarbejde, anciennitet eller andet. Se først, om du faktisk får tillæg – fx for aftenarbejde. Hold så det antal tillæg, du får, op i mod det antal aftener, hvor du har arbejdet.

4 Pension

Bliver der indbetalt til din pension? Du kan se på din lønseddel, om der bliver indbetalt, og hvor meget der bliver indbetalt til din pension. Tommelfingerreglen er, at din arbejdsgiver har betalt cirka dobbelt så meget til din pension, som du selv har. Dobbelttjek eventuelt ved at gå ind på pensionsinfo.dk, hvor du kan se, hvor mange penge der bliver betalt til din pension.

5 Skat

Sørg for at tjekke, at der bliver betalt skat af din løn. Du skal både betale A-skat, AM-bidrag og ATP. Hvis du ikke gør det, kan du få et skattesmæk på din årsopgørelse, og så bliver starten på året mindre sjov. På din lønseddel kan du se, hvilke procentsatser du betaler. Er der fejl, så skynd dig at få det rettet, ellers kan det blive en dyr fornøjelse. Du kan rette det på skat.dk.

6 Fradrag

Har du husket, at oplyse dine fradrag? Det gør man godt nok ikke på lønsedlen, men det hænger alligevel sammen. Fradraget påvirker nemlig den skat, du betaler. Hvis du oplyser dine fradrag til SKAT, kan du måske få lidt mere udbetalt her og nu. Du kan få fradrag for bl.a. a-kasse, fagforening og befordring. Der er ingen grund til at betale mere i skat end man skal. Husk at oplyse dine fradrag på din forskudsopgørelse inde på skat.dk.

7 Forstå din lønseddel

AM-bidrag, ATP, brutto og netto. Hvad betyder alle begreberne på lønsedlen? Se tjekliste med forklaring på alle begreberne her.

Brug din fagforening

Er du i tvivl om din lønseddel, er du altid velkommen til at kontakte vores faglige eksperter i vores fagforeninger. De er klar til at hjælpe på telefon 70 150 400 eller service@forbundet.dk

Bliv medlem i dag

Meld dig ind i dag og få råd og hjælp til at få den rigtige løn.

Vælg fagforening