13. sep. 2019

3 ting, du SKAL vide for at få dine ønsker opfyldt til din MUS-samtale

MUS-samtalen er en udfordrende øvelse. Og den bliver håndteret ligeså forskelligt, som chefer og medarbejdere er forskellige. Derfor skal du være klar over, hvad du gerne vil have ud af samtalen.

Faglig
Billede til nyheden 3 ting, du SKAL vide for at få dine ønsker opfyldt til din MUS-samtale

I sin natur er MUS-samtalen tænkt som en mulighed for at skabe de bedste rammer for din udvikling som medarbejder. Det er ikke en lønforhandlingssamtale, selvom nogle arbejdspladser desværre bruger den til netop det.

Din vigtigste opgave er at forberede dig inden samtalen, så du ved, hvad du ønsker, og hvordan du vil argumentere for det.

Gør dig så værdifuld for chefen som mulig
Du vil gerne forbedre dine vilkår og sikre fremtidsudsigterne på dit arbejde. Din chef vil gerne have så meget glæde af dig som arbejdskraft som muligt.

De to faktorer skal du sørge for ‘smelter sammen’, hvis du vil have de bedste muligheder for at få det, du ønsker.

Prøv at se opgaverne, kunderne, produkterne og det, I sammen skaber på din arbejdsplads, med din chefs øjne.

Hvis du gerne vil på kursus, skal du få din chef til at forstå, hvordan det kursus helt konkret vil gøre dig mere værdifuld for virksomheden, og hvordan det vil gøre dig bedre til at udføre dit arbejde.

Og hvis du også kan beskrive konkret, hvordan det vil gavne afdelingen - og måske endda din chef personligt - har du endnu bedre chancer for at få lov til at tage kurset.

Tving ikke dine ønsker igennem
Uanset hvor meget du mener at have ret til det kursus eller den forbedring i dine vilkår, som du beder om, kan du aldrig tvinge det igennem. Og de fleste mennesker reagerer med modstand, når de bliver pressede. Det gælder også for chefer.

Derfor er det vigtigt, at du fortæller åbent, ærligt og passioneret om dine ønsker, og måske endda beder din chef om hjælp til, hvordan du kan udvikle dig i den retning, du ønsker.

Du kan for eksempel spørge: “Hvis du nu var i min situation, hvad ville være den bedste måde at blive bedre til [dét, du gerne vil]?”

Pas på fælden om at tale om dine hverdagsopgaver
Mange chefer er ikke særligt gode til at styre en MUS-samtale. Og hvis ikke både du og din chef passer på, ender I meget nemt i en samtale om dine dagligdags arbejdsopgaver, prioriteringen af dem, og hvordan du konkret skal løse dem.

Men det er ikke det, din MUS-samtale skal handle om. For det kan I tale om til daglig.

Din MUS-samtale skal et niveau op - i fugleperspektiv - så I kan se på, hvordan du kan udvikle din måde at bidrage på. Og for at give plads til det, er det vigtigt, at du ikke forfalder til at diskutere din konkrete måde at løse opgaverne på.

Men hvis det giver mening at trække et eksempel frem, skal du selvfølgelig gøre det. Det kunne for eksempel lyde sådan her: “Det kursus i ‘X’, jeg gerne vil tage, vil gøre, at næste gang jeg står med udfordring ‘Y’, vil jeg bedre kunne håndtere det sådan og sådan… i stedet for den måde, som jeg sidst oplevede det, da vi ikke nåede ligeså godt i mål med det..”

Men derfra skal du hurtigst muligt op i fugleperspektiv igen.

Relaterede nyheder