Når du får et nyt job, skal du have et ansættelsesbevis med det samme. Det gælder, uanset om du er månedslønnet, timelønnet, vikar, tidsbegrænset ansat, ansat med løntilskud eller funktionær. Det er den nye virkelighed, efter at Beskæftigelsesministeriet udarbejdede et lovforslag, som er trådt i kraft den 1. juli 2023 på baggrund af et EU-direktiv fra 2019.
Medarbejdere, der arbejder i gennemsnit mere end 3 timer om ugen 4 uger i træk har krav på at få et ansættelsesbevis.
Går der mere end 7 dage, fra din ansættelse starter, kan din arbejdsgiver risikere at skulle betale en godtgørelse, som i skærpede omstændigheder kan være høj.
Hvis du ikke inden en uge har modtaget et ansættelsesbevis fra din arbejdsgiver, skal du gøre opmærksom på det, helst skriftligt, så du har dokumentation.
Højesteret har fastsat en række principper for fastsættelse af godtgørelse:
- Almindeligt smøl koster som udgangspunkt 2.500 kroner, men kan blive lavere, hvis arbejdsgiver hurtigt får det på plads.
- Hvis din nye arbejdsgiver ikke hurtigt får rettet op på fejlen, kan godtgørelsen blive helt op til 5.000 kroner. Og godtgørelsen kan hæves til 7.500 kroner, hvis det manglende ansættelsesbevis giver anledning til en tvist.
- I grovere tilfælde kan bøden fastsættes til 10.000 kroner eller højere, hvis ansættelsesbeviset ikke er i overensstemmelse med overenskomsten eller loven.
Til gavn for lønmodtagerne
”De nye regler for ansættelser er en gevinst for lønmodtagerne, især inden for nogle brancher, blandt andet vagtbranchen. De nye regler fastsætter også en grænse for, hvor længe du kan være ansat på prøve, før du skal have en endelig ansættelse eller en opsigelse,” siger jurist Julie Duelund fra Faglig Afdeling i Serviceforbundet.
Du må højst være ansat på prøve i 6 måneder. Er du ansat i et tidsbegrænset job, kan prøvetiden heller ikke overstige 6 måneder og må desuden ikke overstige en fjerdedel af ansættelsestiden. Bliver din tidsbegrænsede ansættelse fornyet eller forlænget, kan det ikke være på prøve.
Her kan du se eksperternes svar på de mest almindelige spørgsmål om ansættelse og ansættelsesbeviser og også se, hvad dit ansættelsesbevis skal indeholde.
Få hjælp af din fagforening
Hvis du ikke får dit ansættelsesbevis efter de nye regler, så kontakt din fagforening. Det er også en god idé at lade din fagforening se ansættelsesbeviset, når du har fået det, så fagforeningen kan tjekke, at alt er, som det skal være.