16. apr. 2024

Skal du forhandle løn? Her er chefens 3 tips

Synes du, at du fortjener at få mere i løn, så må du forhandle løn med chefen. Her er nogle tips til at undgå faldgruberne.

Faglig
Billede til nyheden Skal du forhandle løn? Her er chefens 3 tips
Det er ikke en god strategi at blive vred under en lønsamtale. Så bevar roen, også hvis du synes, din chef er urimelig. Foto: Shutterstock

HK Privat har spurgt 3 chefer om, hvad de anser for at være den bedste strategi for lønmodtageren. Her får du 3 tips, der er inspireret af det, disse chefer har svaret.

  1. Lad være med at bruge navngivne kollegers løn i en lønsamtale. Det kan godt være, at du ved, at dine kolleger tjener mere end dig, men det kan opfattes som usagligt, ukollegialt og usympatisk at sige, at når Jens får så meget, så vil jeg have det samme.

    Brug i stedet lønstatistikken i din fagforening. Og brug argumenter som for eksempel ansvar og uddannelse. Tjek eventuelt inden lønsamtalen referatet af din medarbejderudviklingssamtale (MUS) for at se, om du har levet op til forventningerne.

    I det hele taget er god forberedelse vigtig. Se på din ansættelseskontrakt og vurder, om du udfører andet og mere arbejde end det, der fremgår af kontrakten. 

  2. Undgå at vise for mange følelser og komme op i det røde felt. Det kan være provokerende, hvis din chef fokuserer på noget andet end det, du har tænkt. Det kan for eksempel være sygedage, når du hellere vil tale om arbejdsindsats og resultater. Det er vigtigt, at der er en god stemning under samtalen, og hvis din chef ikke formår at skabe den, må du selv bidrage.

    Et godt tip kan være at lave et rollespil med en ven inden samtalen. Så kan du øve dig på at svare og argumentere.

  3. Find på forhånd ud af, hvad du som minimum vil have ud af lønsamtalen. Og hvis din chef ikke er enig, skal du sige, at du ikke mener, det tilbudte er nok. Du skal stå fast, hvis du mener, du fortjener mere i løn.

    Hvis du ikke kan komme igennem med dit krav, må du overveje, om det skyldes, at din chef simpelthen ikke har penge til den ønskede lønstigning, eller om det er manglende vilje. Er der ikke flere penge i posen, så prøv med de såkaldte 'frynsegoder' som for eksempel ekstra uddannelse, feriedage, frihed eller andet.

Her er de gode positive råd

Forbered dig grundigt

  • Spørg dig selv, hvad du gerne vil og hvorfor.
  • Lav din research eller få hjælp til den. Find beviser på, at du måske har et lønefterslæb.
  • Lav en liste over, hvad du har lavet det seneste år.
  • Fokuser på det, der er ændret i forhold til din jobbeskrivelse.
  • Har du fået nye, faste arbejdsopgaver? Har du løst nogle ad hoc-opgaver? Har du fået mere ansvar? Har du fået flere kompetencer og måske efteruddannet dig?

Send dine ønsker på forhånd

  • Vær forberedt, og giv chefen mulighed for også at være det.

Brug argumenterne varsomt og fornuftigt

  • Hvis chefen ved, hvad du laver, har han eller hun ikke brug for 20 forskellige argumenter.
  • Hvis chefen savner argumenter, så beder din chef om dem. Hav et par gode argumenter klar, for eksempel nogle gode resultater og dit bidrag til virksomhedens strategi.

Spørg, hvad der skal til for at få mere i løn

  • Hvis du får nej, så spørg, hvad der skal til for at få en lønstigning. Skal du påtage dig andre opgaver? Opkvalificere dig med et kursus?
  • Kom gerne selv med forslag.

Forhandl også om andet end løn

  • Ambitiøse krav kan også indeholde andet end flere lønkroner. Det kan være kurser og efteruddannelse, færre timer til samme løn, personalegoder, fri bil og telefon, seniorordning med mere.

Relaterede nyheder