Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) har lavet en guide med gode råd til at passe på lærlinge. En ny statistik viser, at 8 ud af 10 lærlinge i byggebranchen oplever arbejdsulykker i løbet af deres læretid. Men andre brancher oplever også arbejdsulykker for lærlinge, elever og unge ansatte.
Med inspiration fra FH’s guide får du her nogle gode råd, så du kan hjælpe med at passe på de unge på din arbejdsplads og sikre, at de trives og udfører arbejdet uden risiko for helbredet. Det handler både om det fysiske arbejdsmiljø, ulykker og det psykiske arbejdsmiljø.
- Det vil være godt, hvis den nye unge kollega får en plan for den første tid, så de første arbejdsopgaver bliver tydelige. Det er lederens opgave, men hvis ikke det sker, kan du gøre opmærksom på det.
- Det er en stor hjælp at have en rutineret person, der ”tager den unge i hånden” i den første tid. Måske er det dig, der kan aftale med lederen, at du tager dig lidt af den unge.
- Opgaverne bør tilrettelægges, så de passer til den unge i starten. Det er vigtigt, at den unge ikke bliver sat til opgaver med tunge løft, farlige maskiner, giftige kemikalier eller alenetid især om aftenen.
- Den unge har brug for en grundig oplæring i arbejdsopgaverne og ikke mindst håndtering af eventuelle maskiner og kemikalier.
- Sørg for at give feedback til den unge. Det er svært selv at vide, om man gør noget rigtigt eller forkert. Og fortæl, at det er ok at spørge dig som kollega.
Husk at fortælle den unge, at det er en rigtig god idé at være medlem af den fagforening, der har overenskomsten. Forklar, hvad fordelene er ved at være medlem.
Unge i fritidsjob
Har du børn, som skal ud på arbejdsmarkedet, for eksempel i et fritidsjob, kan du måske blive inspireret her.
Dit barn under 18 år kan ofte blive medlem af den fagforening, der organiserer netop det fag, som barnet arbejder i. Ofte er det til et langt lavere kontingent end for voksne.