22. okt. 2024

Bliver du hjemme fra jobbet, når du er syg?

Smitter jeg – smitter jeg ikke? Det kan være en gråzone, men der er nogle gyldne regler for, hvornår risikoen for at smitte er størst.

Billede til nyheden Bliver du hjemme fra jobbet, når du er syg?
Når du hoster, nyser og pudser næse, risikerer du at sprede virus. Foto: Shutterstock

Nu er vi i sæsonen med snotnæser, nysen, hoste og ondt i halsen. De færreste undgår forkølelse, influenza eller corona i løbet af vinterhalvåret. Så melder spørgsmålet sig: Hvordan kan jeg passe mit arbejde og samtidig passe på ikke at smitte mine kolleger?

Hjemmearbejde er efter corona-pandemien blevet mere almindeligt for de ansatte, der har mulighed for det. Men mange job kræver, at du møder fysisk op.

Her er nogle gyldne regler til at passe på dig selv og dine kolleger

  • Når dine symptomer starter, smitter du mest. Som regel vil viruspartikler i luftvejene falde efter 3-4 dage, og jo længere tid der går, jo mindre smitsom bliver du. 
  • Vær omhyggelig med håndvask og håndsprit. Vi bliver som regel ikke syge af kulde, men af den smitte, der spredes i luften, og af det, vi rører ved.
  • Hvis du nyser og hoster, så gør det i ærmet, ikke i hænderne.
  • Brug éngangslommetørklæde og smid det ud i en lukket affaldsspand.
  • Vask altid hænder, når du har pudset næse. 
  • Vær grundig, når du vasker hænder. De fleste er ikke omhyggelige nok. 
  • Selv om det er koldt udenfor, så sørg for at lufte ud flere gange om dagen på dit arbejdssted. Så bliver luften fornyet og antallet af viruspartikler falder.
  • Har du influenza, er hovedreglen, at smittefaren falder, når din feber er væk. Hvis du tager febernedsættende piller, skal du holde øje med, om din temperatur stiger igen efter 4 til 6 timer efter, du har taget piller, for så har du stadig feber.
  • Har du corona, er hovedreglen, at du er smittefri 48 timer efter, du ikke længere har symptomer, bortset fra eventuelle lugte- og smagsforstyrrelser.

Du kan blive vaccineret

En vaccination mod influenza og mod covid-19 giver en vis beskyttelse, men du kan godt blive smittet med influenza og corona alligevel.

Er du 65 år eller derover, har du i løbet af september modtaget en invitation i din Digital Post. Hvis du er fritaget for Digital Post, har du fået en invitation med posten.

Du kan blive vaccineret mod influenza og covid-19 på samme tid, men med 2 stik.

Vaccinationssæsonen løber fra den 1. oktober til den 20. december 2024.

Sundhedsstyrelsens hjemmeside kan du læse mere om vaccination og se, hvor du kan blive vaccineret 

Corona

En ny undersøgelse fra Statens Serum Institut (SSI) sammenligner sygdomsbyrden af covid-19 og influenza i de 2 første år efter pandemien, som dækker sæsonerne 2022-23 og 2023-24.

Undersøgelsen viser, at covid-19 har været relateret til mere end dobbelt så mange indlæggelser og dødsfald i forhold til influenza.

 

Undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen om danskernes sygdomsvaner

I september 2022 spurgte Sundhedsstyrelsen danskere om deres vaner i forbindelse med lettere sygdom. 

  • Omkring 50 procent er i løbet af det seneste år taget på job eller studie med ondt i halsen.
  • 50 procent oplever, at der er klare retningslinjer på deres arbejdsplads eller studie for, hvordan de skal forholde sig, hvis de er syge. 
  • 50 procent oplever, at deres kolleger er gode til at blive hjemme ved sygdom. 18 procent har dog følt sig utrygge på jobbet på grund af en syg kollega.
  • Halvdelen af danskerne vil blive hjemme fra både store og små arrangementer, hvis de oplever generelle symptomer på sygdom eller hoste på dagen.
  • 12 procent er inden for det seneste år taget til et socialt arrangement med symptomer på sygdom

Hvad er forskellen på virus og bakterier?

Når du får almindelig forkølelse, influenza og corona, så er du næsten altid smittet med virus. Penicillin virker ikke på virus. En virussygdom skal gå over af sig selv. Din krop danner antistoffer imod den specifikke virusform, og dit immunforsvar kan i de fleste tilfælde fjerne virus med tiden.

I vores kroppe lever millioner af bakterier til stor gavn for eksempel i tarmen. Men vi kan også få bakterier i kroppen, som giver forskellige sygdomme, for eksempel lungebetændelse og blærebetændelse. 

Penicillin er det mest kendte stof til behandling af bakterielle infektioner, men der er med tiden kommet mange former for antibiotika, der hver har deres virkningsområde.

Bakterier er encellede mikroorganismer, der er i stand til at formere sig selvstændigt ved deling.

Virus er mikroorganismer, der ikke er i stand til at formere sig alene, de er nødt til at invadere en værtscelle og overtage dens maskineri for at kunne lave flere viruspartikler

Relaterede nyheder