22. okt. 2024

Må min arbejdsgiver bede om min vandrejournal?

Er du gravid, skal du fortælle det til din arbejdsgiver, men har din arbejdsgiver krav på at se din vandrejournal?

Faglig
Billede til nyheden Må min arbejdsgiver bede om min vandrejournal?
Er du gravid, skal du fortælle det til din arbejdsgiver senest 3 måneder før din termin. Foto: Shutterstock

Det korte svar er nej. I din vandrejournal står en række personlige oplysninger, og arbejdsgiver har ikke krav på at se personlige oplysninger.

Derimod har din arbejdsgiver krav på at få at vide, at du er gravid, og hvornår du forventer at føde. Hvis din arbejdsgiver insisterer på at se vandrejournalen, kan du tage en kopi af den del, der angiver dit navn og din terminsdato. Du kan også aflevere en attest fra din læge med datoen for forventet fødsel. 

Du har senest 3 måneder inden forventet fødsel pligt til at fortælle din arbejdsgiver, at du er gravid. Det giver din arbejdsgiver mulighed for eventuelt at ansætte en barselsvikar. Du skal samtidig fortælle din arbejdsgiver, om du vil holde de 4 ugers orlov før fødslen. 

Hvis du som far eller medmor vil holde orlov de første 10 uger efter fødslen, skal du senest 4 uger før forventet fødsel orientere din arbejdsgiver om, hvornår du vil holde orloven og hvor længe.

Her kan du læse mere om barselsreglerne

Hvad er en vandrejournal?

Din vandrejournal, som kan være på papir eller elektronisk, følger dig igennem din graviditet. Det sundhedsfaglige personale har på den måde mulighed for at se dine undersøgelser, hvordan din graviditet forløber og datoen for din termin.

Relaterede nyheder