11. dec. 2024

Fleksjobber: Du skal informeres om overenskomst

Hvis du som fleksjobber bliver ansat i en virksomhed uden overenskomst, så har virksomheden pligt til at informere dig om den overenskomst, som er sammenlignelig for din ansættelse.

Faglig
Billede til nyheden Fleksjobber: Du skal informeres om overenskomst
Kontakt din fagforening, hvis du ansættes i fleksjob i en virksomhed uden overenskomst. Foto: Shutterstock

En dom i Vestre Landsret slår fast, at din løn og dine vilkår for din ansættelse som fleksjobber skal tage udgangspunkt i en relevant og sammenlignelig overenskomst, hvis der findes en relevant og sammenlignelig overenskomst for ansættelsen.

Det gælder, hvis du bliver ansat i en virksomhed, som ikke selv har en overenskomst. Og dommen siger, at din arbejdsgiver har pligt til at oplyse dig om denne sammenlignelige overenskomst.

Arbejdsgiver overholdt ikke sin forpligtigelse

Dommen handlede om en ansat, som ikke fik indbetalt pensionsbidrag. Det stod i ansættelsesaftalen, at det var uden pensionsbidrag. Og det var en forudsætning for ansættelsen, at der ikke blev indbetalt pension.

Men eftersom virksomheden ikke havde oplyst den ansatte fleksjobber om, hvilken overenskomst der var udgangspunkt for ansættelsesaftalen, fandt retten, at arbejdsgiver ikke havde overholdt sin forpligtelse.

Arbejdsgiver blev derfor dømt til at betale pensionsbidrag med tilbagevirkende kraft.    

Du skal kunne tage stilling til din ansættelse

Reglen er til for at beskytte dine rettigheder som lønmodtager i fleksjob. Hvis du skal ansættes i et fleksjob, så skal du ansættes på vilkår, der følger en relevant overenskomst.

Hvis virksomheden ikke har en overenskomst, har du krav på at blive oplyst om, hvilken overenskomst, der svarer til det område, du ansættes i.

Dermed har du mulighed for at vide, om virksomheden fraviger den pågældende overenskomst på en række afgørende områder, for eksempel indbetaling af pension.

Arbejdsgiver har pligt til at oplyse dig

”Det helt centrale i dette er, at arbejdsgiver skal oplyse dig om en sammenlignelig overenskomst og skal tage udgangspunkt i denne, eller i sammenlignelige regler for det arbejde, du udfører. Hvis du som fleksjobber for eksempel kun kan arbejde meget få timer om ugen, kan der være en gyldig begrundelse for, at I aftaler en afvigelse af overenskomsten,” siger Julie Duelund, der er advokatfuldmægtig i Serviceforbundet.

”Men inden du skriver under på noget, så kontakt fagforeningen, så vi kan vurdere, om det er i orden at fravige reglerne i dit tilfælde. Og under alle omstændigheder har du som nævnt krav på at få de gældende regler for dit område at se.”

Kontakt fagforeningen, når du ansættes i fleksjob

Brug din fagforening, hvis du skal ansættes i et fleksjob. Din fagforening kan hjælpe dig med at undersøge, om din ansættelseskontrakt lever op til overenskomsten eller sammenlignelige regler på området.

Husk at kontakte fagforeningen, inden du skriver under på ansættelseskontrakten. På den måde kan du få den bedste hjælp.

Se også denne dom fra Arbejdsretten april 2023

Relaterede nyheder