Råd og svar:

Forskudsopgørelsen

Tjek din forskudsopgørelse, så du ikke risikerer at betale for lidt i skat.

Har du styr på, hvordan du tjekker din forskudopgørelse?

Her kan du se eksperternes svar på de mest almindelige spørgsmål om forskudsopgørelsen

Hvad er en forskudsopgørelse?

En forskudsopgørelse er en oversigt over alt det, der har betydning for, hvor meget du skal betale i skat næste år. Det, der påvirker din skat, er blandt andet din indkomst og dine fradrag.

Hvis SKAT har korrekte oplysninger for næste år, vil din årsopgørelse året efter passe nogenlunde, så du enten kun skal betale et mindre restbeløb eller have lidt penge tilbage. Ved du, at der sker større ændringer næste år, skal du ind og rette i din forskudsopgørelse, så du ikke skal betale mange penge tilbage. Du kan i øvrigt rette i løbet af året, hvis din situation pludselig ændrer sig.

Hvor finder jeg min forskudsopgørelse?

Du får besked i din e-Boks om, at din forskudsopgørelse er åben for Tast Selv. Men ellers kan du gå ind på skat.dk og finde den. Du logger ind med MitID.

Husk i øvrigt, at forskudsopgørelsen skuer fremad, og årsopgørelsen ser tilbage. Årsopgørelsen får du i marts, og det er den opgørelse, der viser, hvor meget du har betalt i skat året før, og hvor meget du skulle have betalt. Og så får du enten penge tilbage eller skal betale.

Hvad skal jeg tjekke og hvad kan jeg ændre?

Når du åbner din forskudsopgørelse, har SKAT udfyldt en masse for dig. De udfyldte rubrikker ligger primært i den første del af forskudsopgørelsen. Her kan du se alle de oplysninger, SKAT har. Du bør tjekke, om de er korrekte.

SKAT bruger oplysninger fra dette år til at beregne dine indtægter og fradrag for næste år. Du skal derfor sørge for at rette, hvis du forventer, at din indkomst stiger eller falder meget, hvis der sker store ændringer i dine fradrag, eller hvis der sker helt nye ting i dit liv som for eksempel efterløn, pension, skilsmisse, nyt job, overgang til løn fra SU osv.

Hver rubrik på forskudsopgørelsen har et emne og nummer. Ud for hvert nummer er der et spørgsmålstegn. Når du peger på det, får du en forklaring på rubrikken.

På din forskudsopgørelse har SKAT - på baggrund af din årsopgørelse fra sidste år - typisk sat tal ind i de rubrikker, der handler om din løn, dine renteindtægter og -udgifter, betaling til pensionsordninger, a-kasse og fagforening

Andre vigtige rubrikker kan være kørselsfradrag og rejseudgifter. Hvis du er skilt, skal du måske betale eller modtage børnebidrag eller underholdsbidrag. Er du ledig eller i fleksjob, er det de rubrikker, du skal tjekke. Og hvis du er på efterløn eller pension, er der rubrikker til det.

Hvad er forskellen på forskudsopgørelse og årsopgørelse?

Der er 2 forskellige opgørelser fra SKAT: en forskudsopgørelse og en årsopgørelse

Forskudsopgørelsen ser fremad mod det kommende år. Den er SKAT’s beregning af din indkomst i det år, der starter efter årsskiftet. Du kan som regel se og rette din forskudsopgørelse i november.

Årsopgørelsen ser tilbage på det foregående år. Den er SKAT’s beregning af den indkomst, du havde i det år, der er gået. Du kan som regel se og rette din årsopgørelse i marts.

Bliv medlem i dag

Meld dig ind i dag og få råd og hjælp til din forskudsopgørelse.

Vælg fagforening