Danmark står i øjeblikket i en situation, hvor mange virksomheder tjener rigtig mange penge, der er mangel på arbejdskraft, og der er inflation. Medarbejderne i virksomhederne løber stærkt, og det vil de gerne belønnes for.
Svære forhandlinger
Meget tyder derfor på, at vi ser ind i svære forhandlinger, når overenskomsterne skal på plads i det nye år, og Serviceforbundets formand, John Nielsen, mener ikke, at lønmodtagerne skal være tilbageholdende.
- Vi kan ikke stoppe inflationen. Det sjove er, at når der har været en periode, hvor den økonomiske udvikling har været stagneret, så siger arbejdsgiverne, at de ikke kan give mere i løn, fordi man ikke ved, hvordan det kommer til at gå. Og når det går godt, så siger arbejdsgiverne, at de ikke kan give mere i løn på grund af mørke skyer forude.
- Arbejdsgiverne frygter nedgang i efterspørgsel og manglende omsætning, hvilket kan føre til fyringer. De vil derfor i høj grad forsøge at veksle lønkravet til noget andet. Danmark var et af de lande, der kom bedst igennem Corona, og vi var hurtigt tilbage på fuld skrue med stor efterspørgsel. Derfor er det også helt naturligt, at medarbejderne nu forventer at få meget mere i lønningsposen, mener John Nielsen.
Vigtigt at stå sammen
For at overenskomstsystemet kan fungere, er det vigtigt med en høj organiseringsgrad. Det vil sige, at både fagforeninger og arbejdsgiverorganisationer har et højt medlemstal. Jo flere medlemmer, jo bedre resultat.
- Når vi er mange medlemmer i fagforeningerne, så har vi også en stærk stemme i forhandlingerne. Og det er vigtigt for at kunne matche de store arbejdsgiverorganisationer, siger John Nielsen.
Er du ikke medlem endnu, så
meld dig ind her