06. feb. 2018

Staten brugte vagtselskab, der betalte ansatte 26% for lidt i løn

Gennem en årrække blev vagter, der udførte arbejde for staten, snydt for 26% af den løn, de havde ret til. Det ville deres fagforening, VSL, ikke finde sig i. Derfor blev den ansvarlige minister hevet i samråd.

Faglig
Billede til nyheden Staten brugte vagtselskab, der betalte ansatte 26% for lidt i løn

15 måneders sagsbehandlingstid, 2 åbne samråd og 5 §20 spørgsmål fra folketingets beskæftigelsesudvalg skulle der til, før innovationsminister Sophie Løhde indrømmede, at det havde været et uskønt forløb. Sagen er den første af sin art og drejer sig om, at moderniseringsstyrelsen har brugt et vagtselskab - Alliance Security Services A/S, der har løndumpet deres vagtfunktionærer.

Vagterne i Alliance Security Services A/S blev ikke lønnet ud fra den kollektive overenskomst, som skal følges i henhold til statens arbejdsklausul. Derfor gik de ansatte glip af 26 % af den løn, de havde krav på. I oktober 2016 rejste VSL, Vagt- og Sikkerhedsfunktionærernes fagforening, sagen for ministeren.

”Vi skal ikke finde os i løndumping, slet ikke fra statens side!” udtaler Peter Jørgensen, formand for VSL. ”Er der lavet en overenskomst, skal staten følge den. De kan ikke bare begynde at underbetale deres ansatte.”

Sagen har stor betydning for vagter, der udfører arbejde for staten, da innovationsministerens indrømmelse nu betyder, at skal lønnes efter VSL’s overenskomst, hvor de både får mere i løn, mere i tillæg og i pension. Som følge af indrømmelsen fra Sophie Løhde skal Alliance Security Services A/S efterbetale deres medarbejdere de tabte lønkroner, samt aflønne medarbejderne efter VSL´s Brancheoverenskomst for Vagtselskaber i fremtiden.

”Det er en kæmpe sejr! Vi er lykkelige på vores medlemmers vegne. Det viser, at det godt kan betale sig at slå i bordet og kræve sin ret!” slutter Peter Jørgensen.

Relaterede nyheder