30. jun. 2020

Mister jeg min ferie, hvis jeg bliver syg før eller under ferien?

Ferieloven giver dig ret til ferie på et senere tidspunkt, hvis du bliver syg. Har du styr på reglerne, hvis du bliver syg før eller under ferien? Det skal du have, så du ikke snyder dig selv for feriedage. Her får du de vigtigste regler.

Faglig
Billede til nyheden Mister jeg min ferie, hvis jeg bliver syg før eller under ferien?

Heldigvis er sommertiden ikke højsæson for diverse virusbetingede sygdomme. Men det kan jo ske, at du bliver syg eller kommer til skade lige før eller under din ferie. Det er så ærgerligt, men du har mulighed for at holde din ferie på et senere tidspunkt.  

Hvis du bliver syg før din ferie
Hvis du bliver syg, før din planlagte ferie begynder, kan din arbejdsgiver ikke kræve, at du holder din ferie. Sygdom op til og ind over ferien er en feriehindring, og du kan holde ferie på et andet tidspunkt efter aftale med din arbejdsgiver.

Du skal sygemelde dig på normal vis og følge virksomhedens retningslinjer. Du begynder derfor slet ikke på din ferie og kan vælge at møde på arbejde, hvis du bliver rask, inden den planlagte ferie skulle være stoppet. Du kan altså vælge at holde hele ferien på et andet tidspunkt.

Du kan også vælge at holde resten af ferien, når du er blevet rask og udskyde de dage, hvor du var syg, til et senere tidspunkt.

Hvis din arbejdsgiver giver dig mulighed for det, kan du også øge ferien med de dage, du mistede i starten.

Bliver du rask, inden din planlagte ferie slutter, skal du melde dig rask og fortælle, om du ønsker at møde på arbejdet, eller om du vil holde resten af din ferie.

Hvis din arbejdsgiver beder om en lægeerklæring, så er det arbejdsgiveren, der skal betale for den.

Hvis du bliver syg under din ferie
Bliver du syg under din ferie, har du ret til erstatningsferie. Du kan dog ikke få erstattet de første 5 sygedage.

Du skal give din arbejdsgiver besked om din sygdom på 1. sygedag. Du må ikke vente til fem dage inde i din sygdom, da karenstiden først starter på det tidspunkt, hvor du giver din arbejdsgiver besked.

Din arbejdsgiver kan bede om lægelig dokumentation for din sygdom - også for de første 5 sygedage, som du ikke får erstatningsferie for. Lægeerklæringen skal du selv betale.

Bliver du rask, inden din ferie slutter, skal du melde dig rask og fortælle, om du ønsker at møde på arbejdet, eller om du vil holde resten af din ferie.

Sådan kan du holde din erstatningsferie
Har du ret til erstatningsferie på grund af sygdom, skal du som udgangspunkt holde ferien senere i samme ferieår. Er det ikke muligt, kan du som regel holde erstatningsferien i det næste ferieår. I nogle kollektive overenskomster har du mulighed for at overføre din erstatningsferie til det næste ferieår. 

Efter den nye ferielov, som træder i kraft 1. september i 2020, går ferieafholdelsesåret fra 1. september til 31. december året efter.

De vigtigste regler om ferie

Her er de vigtigste regler: 

  • Du har ret til ferie på et andet tidspunkt, hvis du bliver syg, før din planlagte ferie starter.
  • Du kan få erstatningsferie, hvis du bliver syg under din ferie. De 5 første sygedage i ferien er karensdage, og dem får du ikke erstattet. Har du optjent mindre end 25 feriedage i ferieåret, bliver antallet af dine karensdage sat ned, så det svarer til en femtedel af dine optjente feriedage.
  • Du skal melde dig syg til din arbejdsgiver på første sygedag
  • Du skal melde dig rask til din arbejdsgiver, så snart du er frisk igen.
Se mere

Relaterede nyheder