Du optjener 25 feriedage i løbet af et år – fra 1. september det ene år til 31. august det næste år. Du har 4 måneder ekstra til at holde ferie i, således at din ferieafholdelsesperiode er fra 1. september det ene år til 31. december det næste år.
Du kan aftale med din arbejdsgiver, hvis arbejdsgiver er indforstået, at du overfører en uges ferie, som du kan holde næste år, eller du kan få udbetalt værdien af de 5 dage.
Men de 20 feriedage skal du som udgangspunkt nå at holde inden 31. december. Så har du en masse ferie til gode, skal du skynde dig at få lavet en aftale med din arbejdsgiver om, hvornår du kan holde ferie.
Dom fra EU
En dom fra EU-domstolen slår fast, at virksomheden har pligt til at opfordre og sikre, at medarbejderne kan holde ferie.
Det vil sige, at virksomheden aktivt skal sikre, at medarbejderne kan holde ferie.
Hvordan det skal ske, er ikke nærmere defineret, men det kunne være ved skriftligt og i god tid inden årets udgang at opfordre medarbejderne til at holde deres ferie.
Feriehindring
Har du det, der kaldes en feriehindring, for eksempel sygdom og barsel, kan du aftale med din arbejdsgiver, at du overfører mere ferie end den ene uge til næste år. Se mere om gyldige feriehindringer på borger.dk.
En del ferieregler er bestemt af overenskomsten
Det er slet ikke alt om ferie, der står i Ferieloven. Mange af ferierettighederne er nemlig en del af din overenskomst – og dermed IKKE en del af Ferieloven.
Det gælder for eksempel feriefridage, som også kaldes den 6. ferieuge. Feriefridage er ikke en del af Ferieloven, og reglerne for dem står derfor i overenskomsten. Dermed er det heller ikke alle, der har feriefridage. Det afhænger af din overenskomst.
Kontakt din tillidsrepræsentant eller fagforening for at høre mere om, hvad der gælder for dig i henhold til overenskomsten.