07. mar. 2022

Ny orlovsmodel skal skabe mere ligestilling mellem forældre

Med en ny orlovsmodel, der træder i kraft fra august, vil Folketinget give familier mere fleksibilitet og ligestilling. Det nye er blandt andet, at 11 ugers barsel bliver øremærket hver af forældrene og dermed ikke kan overdrages til den anden forælder.

Social
Billede til nyheden Ny orlovsmodel skal skabe mere ligestilling mellem forældre
Nu skal tiden med baby fordeles mere ligeligt med en ny orlovsmodel. Illustration: Beskæftigelsesministeriet.

Med en ny orlovsmodel, der træder i kraft fra august, vil Folketinget give familier mere fleksibilitet og ligestilling. Det nye er blandt andet, at 11 ugers barsel bliver øremærket hver af forældrene og dermed ikke kan overdrages til den anden forælder.

I 2022 kommer familier i mange former, og derfor har Folketinget vedtaget en ny orlovsmodel, der gælder fra august 2022. Modellen skal også give bedre mulighed for orlov for LGBT+ familier og soloforældre.

Med den nye orlovsmodel får begge forældre som udgangspunkt 24 ugers orlov hver med ret til barselsdagpenge efter barnets fødsel. 2 af ugerne er øremærket hver forælder og skal holdes i forbindelse med fødslen – præcist som begge forældre skal i dag.

For lønmodtagere bliver yderligere 9 af de 24 uger øremærket og kan ikke overdrages til den anden forælder. De resterende 13 uger kan som udgangspunkt overdrages til den anden forælder. Selvstændige, studerende og ledige bliver ikke omfattet af reglerne om 9 ugers øremærket orlov.

Bedre muligheder for LGBT+ familier og soloforældre
Fra den 1. januar 2024 bliver det muligt for LGBT+ familier at overdrage orlovsuger til sociale forældre, og for soloforældre bliver det muligt at overdrage en del af orloven til et nærtstående familiemedlem.

Relaterede nyheder