14. nov. 2022

Er det en arbejdsskade, hvis jeg arbejder hjemme og falder og slår mig?

For nogle er det muligt at arbejde hjemmefra, enten regelmæssigt eller af og til. Når man arbejder hjemme, kan der ske ulykker ligesom på arbejdet. Men hvis uheldet er ude, er det så en arbejdsskade?

Arbejdsmiljø
Billede til nyheden Er det en arbejdsskade, hvis jeg arbejder hjemme og falder og slår mig?
Arbejder du hjemmefra, kan der også ske ulykker. Foto: Shutterstock

Det er blevet almindeligt på mange arbejdspladser at give lov til at arbejde hjemmefra af og til, hvis det er muligt i forhold til arbejdets karakter. Det kan for eksempel være, hvis en opgave kræver særlig koncentration, eller hvis man er en lille smule snottet og ikke vil udsætte kolleger for smitte.

På nogle arbejdspladser er der ligefrem aftalt hjemmearbejdspladser, hvor medarbejderen regelmæssigt arbejder mere end 2 dage hjemme om ugen. I disse situationer er der særlige regler for indretning af hjemmearbejdspladsen.

Er det arbejdsrelateret?
Som udgangspunkt gælder hele arbejdsmiljølovgivningen ved hjemmearbejde, skriver Arbejdstilsynet på deres hjemmeside. I forhold til arbejdsmiljølovgivningen definerer Arbejdstilsynet det arbejde, som ansatte udfører for deres arbejdsgivere hjemmefra, som hjemmearbejde.

Det indebærer, at din arbejdsgiver har ansvar for et sundt og sikkert arbejdsmiljø, også når det foregår i dit hjem.

Ankestyrelsen har taget stilling til nogle sager, hvor medarbejderen er kommet til skade under hjemmearbejde. Helt overordnet er holdningen, at det kan betegnes som en arbejdsskade, hvis ulykken sker i forbindelse med arbejdet, herunder også ved frokost og toiletbesøg i hjemmet inden for den definerede arbejdstid.

Derimod er det ikke en arbejdsskade, hvis medarbejderen går en tur i frokostpausen og kommer ud for en ulykke.

Læs om hjemmearbejde på Arbejdstilsynets hjemmeside:

Hvilke regler gælder ved hjemmearbejde? - Arbejdstilsynet (at.dk)

Se Arbejdstilsynets vejledning om hjemmearbejde:

Hjemmearbejde - Arbejdstilsynet (at.dk)

Se Ankestyrelsens principafgørelser:

Søg efter principmeddelelser — Ankestyrelsen (ast.dk)

Relaterede nyheder