19. jun. 2022

Kun med overenskomst har du ret til den 6. ferieuge

Ferieloven giver alle ret til 5 ugers betalt ferie. Men mange overenskomster indeholder en ret til 6 ugers ferie om året, og dermed er du bedre stillet end andre, hvis du hører ind under en overenskomst med ret til den 6. ferieuge.

Faglig
Billede til nyheden Kun med overenskomst har du ret til den 6. ferieuge
Den 6. ferieuge er ikke vedtaget ved lov, men forhandlet i overenskomsten. Foto: FH

I årenes løb har danske lønmodtagere gradvist fået ret til mere ferie. Nu har du ret til 5 ugers ferie hvert år. Men mange kan holde 6 ugers betalt ferie om året. Det skyldes, at den 6. ferieuge er skrevet ind i de fleste overenskomster.

Her er lidt om baggrunden for den 6. ferieuge
Ved overenskomstforhandlingerne år 2000 krævede fagforeningerne mere ferie til lønmodtagerne, og det lykkedes at få indført den 6. ferieuge – 5 feriefridage – i mange overenskomster. Den 6. ferieuge har dermed ikke noget med Ferieloven at gøre.

Den 6. ferieuge er et gode for de lønmodtagere, der er omfattet af en overenskomst med denne ret.

Holde ferie eller få udbetalt den 6. ferieuge?
Mange overenskomster og ansættelseskontrakter indeholder mulighed for at få nogle eller alle feriefridage udbetalt i stedet for at holde ferien. Og det er ofte også muligt at overføre dagene til næste ferieår.

Det vil fremgå af din ansættelseskontrakt eller din overenskomst.

Sæt pris på din ferie
- Det er udelukkende fagbevægelsens fortjeneste, at vi i Danmark har så unikke ferierettigheder. Stort set alle andre lønmodtagere i andre lande ser misundeligt på vores muligheder for at holde ferie, så det skal vi sætte pris på og glæde os over, siger advokat og leder af Faglig Afdeling i Serviceforbundet Anders Dupont Dall.

Relaterede nyheder