11. mar. 2024

Har din kollega med skolebørn fortrinsret til skolesommerferien

Jeg er nødt til at lægge min hovedferie i skolernes sommerferie, siger din kollega måske. Men er det egentlig en ret for de lønmodtagere, der har skolebørn?

Faglig
Billede til nyheden Har din kollega med skolebørn fortrinsret til skolesommerferien
Er dit barn startet i skole, så ønsker du naturligvis at lægge din ferie i skolernes sommerferie. Foto: Shutterstock

Ja, det er faktisk korrekt. I ferieloven står der i § 9, at arbejdsgiveren under hensyntagen til virksomhedens drift så vidt muligt skal imødekomme lønmodtagerens ønske om, hvornår ferien skal holdes, herunder lønmodtagerens ønske om, at hovedferien holdes i lønmodtagerens barns skolesommerferie. 

Men det mest rimelige er naturligvis, at I tager en fornuftig snak om det. Hvis du for eksempel vil lægge din sommerferie i nogle bestemte uger, fordi din partner har ferie der, så bør din ledelse og dine kolleger tage det med ind i ferieplanlægningen, så I hver især kan få lov til at holde ferie i de uger, der passer jer bedst. 

Dette fra ferieloven handler udelukkende om hovedferien. Der står ikke noget om efterårsferie, juleferie, påskeferie og pinseferie.

Du har ret til 3 ugers sammenhængende ferie
Du har som lønmodtager ret til at holde 3 ugers sammenhængende sommerferie. Den ferie skal holdes i perioden for hovedferie, som er mellem 1. maj og 30. september. Din arbejdsgiver kan ikke forlange, at du splitter din hovedferie op.

Du har ret til kræve, at mindst 4 uger placeres inden for optjeningsårets 12 måneder, altså mellem 1. september og 31. august.

Hvis du og din arbejdsgiver ikke kan blive enige om, hvornår du skal holde din ferie, kan din arbejdsgiver bestemme, hvornår du skal holde ferie. Din arbejdsgiver skal varsle din hovedferie med 3 måneder og din restferie med 1 måned. 

Holder din arbejdsplads ferielukket i sommerferien, skal du varsles 3 måneder før.

Det er hovedreglerne i ferieloven, og disse regler skal alle arbejdsgivere følge. 

Se hele ferieloven her

Vær opmærksom på, at der i din overenskomst kan der være bestemmelser om ferie, som rækker ud over ferieloven, blandt andet ret til ferietillæg og feriefridage. 

Relaterede nyheder